2010. november 28., vasárnap

Az európai turizmus jövője - politikai szándékból nincs hiány

Egységesen egyetértettek az EU és Európa turizmusának fontosságában, világelsőségének megtartásában a Máltán november 18-19. között megrendezett 9. Európai Turizmus Fórumon felszólaló uniós politikusok.

Megőrizhető-e Európa világturisztikai elsősége?
Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke méltatta a Lisszaboni Szerződést, mely az unió történetében először teremtette meg a turizmus uniós irányításának jogi kereteit. Tajani szerint 2012-re létre is jöhetnek mindazok az intézményi keretek, melyek a turizmus uniós irányítását segítik. Szerinte Európa mint úti cél egységes politikát kíván, de emellett a kínálat rendkívüli változatosságának is kellő hangsúlyt kell kapnia.

Európa olaja
„A turizmus európa olaja lehet” - hívta fel az ágazat súlyára a figyelmet Tajani, párhuzamot vonva az olajtermelő arab országok gazdasági húzó ágazata és a turizmus Európában betöltendő szerepe között. Tajani szerint a turizmus akár európa vezető gazdasági ágazatává válhat.

A politikus egyetértett a fenntartható, magas színvonalú európai turizmus megteremtésével, a szezonalitás felszámolásával. Utóbbira megoldást kínál a 2009-ben útjára indított Calpypso program, mely az eddig nem megszólított társadalmi csoportoknak - nyugdíjasok, korlátozott cselekvőképességűek - biztosítana nagyobb teret a turizmusban. Tajani elmondta: minden ebbe fektetett 1 euró másfelet hozz vissza.

Az alelnök a vízum beszerzésének nehézségeiről szólva kifejtette: mindent lehetséges lépést meg kell tenni a könnyítésért, különösen Oroszország és Kína esetében; akár egy utazásszervezőnek is át lehetne adni a vízumkiadás jogát egyes esetekben, mint például delegációk beutaztatása.

Magyarország elszánt
Politikai egyetértés

Tajani méltatta a hamarosan kezdődő magyar uniós elnökség turizmus iránti elszántságát. Mint fogalmazott: „A magyar elnökség teljeséggel elkötelezett az ágazat iránt.” Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium ágazatért felelős helyettes államtitkára biztosította a megjelenteket, hogy hazánk osztja az Európai Bizottság turizmussal kapcsolatos elképzeléseit. Horváth felhívta a figyelmet a május 12-13-án megrendezésre kerülő turizmus konferenciára. Erre vonatkozólag Tajani javasolta, hogy legyen az információs és kommunikációs technológiák ágazati alkalmazása az elsődleges téma. Horváth Endre előadása során fontosnak tartotta, hogy az ágazattal a napi törvényhozás szintjén kell foglalkozni tagállami és uniós szinten egyaránt.

Mario de Marco, a házigazda Málta parlamentjének turizmusért is felelős titkára eképp üdvözölte Tajani szavait: „Régóta várt már Európa a Tajani által mondottakra.” Málta miniszterelnöke, Lawrence Gonzi Tajanihoz hasonlóan egyetértett a szükséges lépések megtételében, kifejtve, milyen pótolhatatlan szerepet tölt be a turizmus Európa, különösen országa, Málta esetében. Máltán a turizmus mintegy 20%-kal járul hozzá az ország GDP-jéhez. A 400 ezer lakosú országban tavaly 1,2 millió turistát fogadtak.

http://www.turizmusonline.hu/cikk/az_europai_turizmus_jovoje___politikai_szandekbol_nincs_hiany

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése