2011. március 11., péntek

Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság

2011. március 17-18-án tartja hatodik ülését a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) Moszkvában

A Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos vezette delegáció tagjai orosz partnereikkel a két napos megbeszélésen áttekintik a legfontosabb ipari, energetikai, infokommunikációs, innovációs, egészségügyi és agrár együttműködési lehetőségeket. Fellegi Tamás a KKB magyar társelnökeként a bizottság ülése alatt szűk körű megbeszélést folytat majd orosz partnerével, Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel.

A szokás szerint két napos találkozó első napján az egyes munkacsoportok üléseire kerül sor az orosz partnerminisztériumokban, majd a delegációk közösen dolgozzák ki a KKB hatodik ülésének jegyzőkönyvtervezetét. A találkozó második napján kerül majd sor a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésére és a bizottsági ülés jegyzőkönyvének, a régiós memorandumnak és a modernizációs nyilatkozatnak az aláírására.

A magyar delegációt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, KKB társelnök vezeti. A delegáció állami tisztségviselő tagjai lesznek többek között Keskeny Ernő KKB alelnök, miniszteri biztos, Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság munkacsoportjainak magyar társvezetői a megbeszéléseken a következő vezető beosztású állami tisztségviselők lesznek:

Kovács Pál helyettes államtitkár (NFM) - Ipari, energetikai és befektetési munkacsoport
Kardeván Endre államtitkár (VM) - Agráripari munkacsoport
Nyikos Györgyi helyettes államtitkár (NFM) - Regionális munkacsoport
Ócsai Lajos főosztályvezető (Országos Tisztiorvosi Hivatal) - Egészségügyi és gyógyszeripari munkacsoport
Horváth Endre helyettes államtitkár (NGM) - Idegenforgalmi munkacsoport
Szöllősi László helyettes államtitkár (NGM) - Építésügyi munkacsoport
Márki Gábor helyettes államtitkár (HM) - Haditechnikai munkacsoport
Vályi-Nagy Vilmos helyettes államtitkár (NFM) - Infokommunikációs és innovációs munkacsoport

A delegációval tartanak ugyanakkor a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok alakításában vezető szerepet betöltő magyar vállalatok (pl.: MVM Zrt., Eximbank Zrt., MEHIB Zrt.) vezetői, képviselői is.

A magyar delegáció 2011. március 16-án utazik Moszkvába. Március 17-én a munkacsoportok üléseire és a szakértői konzultációk lefolytatására kerül sor, majd a munkacsoportok közösen dolgoznak a KKB hatodik ülésének jegyzőkönyvtervezetén. A találkozó második napján kerül sor a társelnökök szűk körű találkozójára és a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésére. A plenárist ülést követően a felek aláírják a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, a régiós memorandumot és a modernizációs nyilatkozatot. Ezt követően a társelnökök várhatóan közös sajtótájékoztatón ismertetik a találkozó legfontosabb eredményeit, tanulságait.

Páholy party - Eger TV

VISZ elnökségi ülés