2011. január 3., hétfő

Idén az is annyit utaztunk külföldre mint tavaly

Bár a kiutazás nem változott jelentősen az idei évben az előző évhez viszonyítva a beutazó forgalomban profiltól függően változó volt az egyes irodák forgalma, Molnár Gabriella a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint jövőre szerény növekedést várható minden területen.

Az MTI-nek adott évértékelő nyilatkozatában Molnár Gabriella elmondta, hogy a kiutazás stagnált, illetve enyhe emelkedést tapasztaltak. A legnépszerűbb úti célok között szerepelt Törökország, Görögország, Egyiptom, Horvátország és Ausztria. Mint közölte, általában jellemző, hogy rövidebbek lettek a külföldi tartózkodások, sokan egy kategóriával olcsóbb szálláshelyet választottak, de a nyaralásról nem mondtak le.

A beutazásban az egyes irodák forgalma profiltól függően változó volt. Példaként említette, hogy érzékelhető volt a német beutazás, ezen belül is elsősorban a buszos turizmus folyamatos visszaesése, ugyanakkor jól alakult a francia, holland, amerikai, lengyel beutazás. Igen népszerűek a hajós utak, sok amerikai és nyugat-európai vendég érkezik dunai lakóhajón, egy Passau-Linz-Bécs-Pozsony-Budapest utazás keretében Magyarországra.

Mint mondta, örvendetes eltolódás tapasztalható a tematikus és kulturális utak, valamint a több országot érintő körutazások felé. A jövőről szólva az elnök úgy fogalmazott: konkrét forgalmi adatok még nem állnak rendelkezésre, de szerény növekedést várnak minden területen. Megjegyezte, a jövő szezonra tervezett, új cafeteria-elemként bevezetendő Széchenyi Pihenő Kártya mindenképpen pozitívan befolyásolja a belföldi forgalmat. Molnár Gabriella szerint a versenyképességet szabályozó, átlátható gazdasági szabályozás területén nem történt konkrét változás.

Továbbra is szükségesnek tartja a jogosulatlan utazásszervezéssel és idegenvezetéssel szembeni hatékony fellépést, e területen nincs még semmilyen előrelépés. Hozzátette: a magas áfakulcs rontja a versenyképességet, ezen a szállodák 18 százalékos kulcsa sem javít. Molnár Gabriella közölte: folynak a tárgyalások az utazási irodai tevékenységet szabályozó kormányrendelet módosításáról.

A MUISZ a jelenlegi vagyoni biztosíték rendszert megfelelőnek tartja, nem lenne elfogadható, hogy néhány csődbe ment, tisztességtelen vállalkozás miatt a tisztességes nagy többség hátrányt szenvedjen. Az eddigi csődöknél egyértelműen a vagyoni biztosíték alulbiztosítása volt a probléma - tette hozzá.

http://profitline.hu/hircentrum/hir/211079/Iden-az-is-annyit-utaztunk-kulfoldre-mint-tavaly

Elindult az összefogás a turizmusban; jó lesz

http://www.turizmusonline.hu/cikk/elindult_az_osszefogas_a_turizmusban__jo_lesz

A Magyar Turizmus Jövőjéről

http://videa.hu/video_kereses/horvath+endre