2011. március 30., szerda

Country Branding - Cultural Dimplomacy - Video

Cultural Diplomacy Lecture Video: A Speech by Dr. Endre Horváth - Deputy State Secretary Minister for National Economy, Hungary - Nuestra America/ The Berlin International Economics Congress 2011 (The Institute for Cultural Diplomacy, Berlin, March 9th - 12th 2011)

Jön a Széchenyi Pihenő Kártya

A kormány március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról: az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással. Közlemény.

A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják. Ide tartoznak a:

- szálláshely-szolgáltatás,
- éttermi vendéglátás,
- fürdőszolgáltatások,
- betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatások,
- múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépők,
- természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
- az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
- testedzési szolgáltatások,
- verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai.

A 300.000 forintos keretösszeg a kedvezményes adózás felső határa. A munkáltató ezen felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik. Minden munkavállaló egy társkártyát kaphat térítésmentesen.

Annak érdekében, hogy a munkavállalók 2012-ben minél szélesebb körben a SZÉP Kártyát választhassák, már 2011-ben kész és működő rendszert kell felmutatni számukra. A SZÉP Kártya piaci bevezetése a kormányrendelet hatályba lépését követően néhány hónapot vesz igénybe.

Széchenyi Pihenő Kártya elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS terminállal rendelkezni: a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes fizetés technikai feltételeit is, vagyis elegendő az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni. A Széchenyi Pihenő Kártya rendszerében várhatóan több kibocsátó intézmény is részt vesz, az elfogadónak azonban elegendő mindössze egy intézménnyel szerződnie.

A Széchenyi Pihenő Kártya elősegíti a lakosság egészségi állapotának javítását, a munkahelyteremtést, a belföldi turizmus élénkítését és az egészségturisztikai motivációjú utazások arányának növelését. A kártya alkalmazása becslések szerint 3-5 éves időtávon belül a belföldi turizmus mintegy 35 százalékos fellendülését eredményezi. A multiplikátorhatás figyelembe vételével a GDP 0,64 százalékos bővülése és a költségvetési egyenleg 0,13 százalékos GDP arányos javulása várható.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Sajtó)

Kormányhatározat: jöhet a Széchenyi Pihenőkártya

Elfogadta a kormány szerdai ülésén a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló előterjesztést - közölte a kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

Nagy Anna elmondta: a személyijövedelemadó-rendszer év eleji módosításakor bővült a cafeteriaelemek köre a Széchenyi Pihenőkártyával, amely kedvezményes adózású, béren kívüli juttatás. A munkáltató a munkavállalóknak évi 300 ezer forintnyi keretösszeget adhat kedvezményes adózással, vagyis amely után 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, más közterhet nem.

A szóvivő tájékoztatása szerint a pihenőkártya használható például belföldi pihenésre, egészségvédelemre és -megőrzésre.

Nagy Anna közölte azt is, hogy a kabinet szerdai ülésén meghallgatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentését arról, hogyan haladnak a tárgyalások a kormány és a bankszektor között hat területet illetően. Ezek között van a devizahitelesek problémájának megoldása, a bankok állampapír-kereslete, a kis- és középvállalkozások finanszírozása, az otthonteremtési program, az euróalapú hitelezés helyreállítása és az életpálya-előtakarékosság.

Mária út - Fertő-táj

Ahogy korábban erről hírt adtunk a Fertő-táj Világörökség Egyesület vállalta Mária út kistérségi szakaszának kiépítését, gondozását. A Mária út Mariazell és Csiksomlyó között húzódik és köti össze az útvonalon található kegyhelyeket, zarándokhelyeket és vallásos közösségeket. Így térségük is bekapcsolódik Közép-Kelet Európa legnagyobb vallási turizmus hálózatába.

A magyarországi támogató és lebonyolító szervezeteket Dr. Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár hívta meg 2011. március 28-án egy szakmai egyeztetésre, hogy a Mária út, mint turisztikai termék helyzetéről tájékozódjon és segítse a hálózat kiépülését. A vallási turizmus hazánkban is az összes utazások 5-6%-t teszi ki és egy növekvő szegmensről van szó. Ugyanakkor a fejlődés gátja a turisztikai fogadókészség, mely nem vette eddig figyelembe a célcsoport sajátosságait. Mire van szüksége egy zarándoknak? Olcsó, tiszta szállás, főző, mosó, szárító lehetőségek, a szálláshelyek egy napi járóföldre legyenek egymáshoz, kijelölt utak, térképek, stb. A Fertő-tájon zajló fejlesztés komplex, tehát jó adottságokkal fogunk rendelkezni a fejlesztés végén, de máshol nem ilyen tervszerű a fejlesztés.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a megbeszélést rendszeressé kell tenni és ki kell használni a forrásokat e fontos turisztikai termék fejlesztésére.

Taschner Tamás