2011. február 26., szombat

Utazás 2011 Kiállítás: Magyar Turizmus Minőségi Díj átadás

A hagyománynak megfelelően, idén is az Utazás Kiállítás megnyitóján adják át a Magyar Turizmus Minőségi Díjakat.

A 2010. évben nyertes szállodáknak és éttermeknek az elismerő oklevelet és táblát március 3-án Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára, Dr Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adja át. Az elmúlt évben 27 szálloda és 7 étterem nyerte el a HOTREC által 2007-ben akkreditált Díjat, amely 3 évig érvényes.

Idén nemcsak az új nyertesek részesülnek elismerésben, hanem a 2006-ban elindított program első résztvevői is, akik az érvényesség újabb 3 évre való meghosszabbításához ismét sikeresen pályáztak a Magyar Turizmus Minőségi Díjra.

A Díjról és az eddigi nyertesekről bővebb információ a Magyar Turizmus Zrt. honlapján az alábbi link alatt olvasható: www.itthon.hu/minosegidij

Idegenvezetői Világnap 2011

2011. február 27-én, vasárnap, 11. alkalommal kerül megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. A részvétel szinte valamennyi programon ingyenes.

Idegenevezetői útvonalak – autóbusszal, speciális autóbuszos túrák (kerekesszékkel közlekedő vagy a normál autóbuszokra felszállni nem képes mozgáskorlátozott utasok számára), kerékpárral, hajóval, gyalog, tematikus túrák (látássérülteknek,siketeknek jeltolmáccsal, akadálymentes, bringózás látássérülteknek).

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. Budapesten immáron 11. éve ünneplik az idegenvezetők ezt a napot, melynek szervezését 8 éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Az egész világon február utolsó vasárnapján tartják ezt az ünnepséget, melyen az idegenvezetők ingyen mutatják be városukat az érdeklődőknek, hogy még jobban megismerjék a helyi nevezetességeket, látványosságokat.

Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy idén egybeesik a magyar EU elnökséggel. Ezért a szervezők tovább bővítik a programokat: új színfolt lesz a Hősök terén megrendezésre kerülő kézműves kirakodó nap és vásár. Idén először – a múlt évben nagy sikert aratott 6-os villamoson túl – a 2-es villamoson is lesz idegenvezetés, Jászai Mari téri indulással. A rendezvény támogatói segítségével 20 új tematikus séta indul, valamint előadásokkal is bővül a program, illetve első alkalommal bringóhintóval is bemutatásra kerül a főváros.

A programok nem csak magyaroknak szólnak: a hazánkban élő, vagy éppen pihenésüket nálunk töltő külföldiek számára is tartogat meglepetéseket az Idegenvezetői Világnap, ugyanis igény esetén az angol és német nyelvű csoportok mellett oroszul, valamint franciául beszélő idegenvezetők vezetésével is indulnak programok. A kerekesszékes, illetve mozgáskorlátozott érdeklődők számára speciális autóbuszos túrákat is szerveznek, sőt a látás- és hallássérültek számára is lesznek egyedi programok.