2011. április 18., hétfő

Turisztikai vezetők találkoznak Budapesten

Budapesten tartja igazgatósági ülését és közgyűlését a 35 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) április 19-21-én – közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt. pénteken.

Az Európai Turisztikai Bizottság fő célja Európa turisztikai desztináció promóciója a tengerentúli küldő piacokon. Az igazgatósági ülésen a bizottság jelenlegi tevékenységét és a szervezeti tagsággal kapcsolatos teendőket vitatják meg, tárgyalnak többek között az Európai Turisztikai Bizottság marketingstratégiájáról, a 2011-2012-es időszakra vonatkozó marketingirányelvekről, valamint a szervezet éves pénzügyi és költségvetési kérdéseiről.

Az igazgatósági ülést követően rendezik meg az ETC 80. közgyűlését, ahol a szakemberek megvitatják az igazgatósági ülés napirendi pontjait, illetve szó lesz az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában és Kínában működő ETC munkacsoportok marketingtevékenységéről is. A résztvevők a közgyűlésen meghallgatják az Európai Bizottság prezentációját, megismerik az ETC kutatási igazgatóinak 2010. évi jelentését és az idei évre vonatkozó terveit, illetve a marketing és technológiai hálózat új felépítését is – írja közleményében a MT Zrt.

(MTI)

Balaton-stratégia kell

A Duna-stratégiához hasonlóan a Balatonnak is saját stratégiát kell kidolgozni – mondta Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén. A Balaton régió érdekében közösen kell lobbizni. A kormány és a Magyar Turizmus Zrt. közös fejlesztési terve már készül, hamarosan társadalmi vitára bocsájtják.

A turizmusért felelős helyettes államtitkár szerint a Balaton stratégia kialakításakor több kiemelt fejlesztési szempontot is figyelembe kell venni, mint a szezonalitás csökkentése, a kínálat magasabb szintre emelése, a folyamatosan fennálló kínálathoz való keresletigazítás.

A fejlesztési tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddig a turizmus érdekében főként helyi szinten működő szervezeteknek régiós szinten kell együttműködniük.

Siófok polgármestere szerint a Balatonnak önálló pénzügyi keretet kell biztosítani.

Tavaly a vendégforgalom 6%-kal, a szálláshelyek bevétele pedig 12%-kal csökkent a tónál. A helyettes államtitkár arra is kitért: a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésével nem csak a Balatonnál, hanem az egész országban élénkülhet a belföldi turizmus.