2011. január 9., vasárnap

Gyógyító Magyarország

http://www.amiotthonunk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2632:gyogyito-magyarorszag&catid=63:termozaik&Itemid=94

A külföldiek számára már ma is kötelező program megmártózni egy-egy híres gyógyfürdőben, ha nálunk járnak. Tizenhét nemzetközi jelentőségű intézmény közül válogathatnak, ezen felül persze számtalan kisebb is van az országban. S akkor nem szóltunk még egyéb természeti kincseinkről, a kétszáznál is több gyógy- és ásványvízről, öt gyógybarlangunkról… E kincsekre is épít az új Széchenyi Terv, amelynek hét kiemelt programja közül egyik az egészségipar, a gyógyító Magyarország.

A jövő januárban induló program alapja az egészségügyi szolgáltatásokra épülő turizmus egyre nagyobb szerepe – mondja dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. – A Széchenyi Terv fő célkitűzése, hogy az egészségturizmus termál- és gyógyvízre épülő ágában hazánk európai vezető hatalom legyen. Mivel a környező országokban is hasonló jellegű fejlesztések indultak, fontos megtalálnunk azt, amiben egyediek vagyunk. Termál- és ásványvizeinkhez hozzájönnek még a hungarikumok, a hagyományaink, a gasztronómiánk, kitűnő klímánk és remek boraink.

A koncepció újdonsága abban rejlik, hogy egy tervben fogja össze az egészségturizmus, a fürdőfejlesztések, a növényházi kertészet és a mezőgazdaság kapcsolódásait, a gyógynövényipart és az orvosiműszer-gyártást, mert a fejlesztések egymást generálják. Néhány konkrétum: ma Magyarországon százötvenezer ember foglalkozik gyógynövénnyel, de a növények többsége feldolgozatlanul kerül külföldre. Fürdőink számát és gyógyászati hatását össze sem lehet hasonlítani például Ausztriáéval, szolgáltatásaink színvonala azonban jelentősen elmarad az ottani hasonló létesítmények és települések mögött.

Ismert, hogy számos országból kifejezetten abból a célból érkeznek hozzánk vendégek, hogy orvosi kezelést vegyenek igénybe. Különösen élénk a fogászati turizmus. A legfőbb húzóerő a jó ár-érték arány. E tendenciát erősítendő, szeretnénk még több egészségturistát idehozni, ehhez azonban megfelelő szintű ellátást kell biztosítani. Adottak a kórházaink, vannak fürdőink is, adottak a szakemberek, viszont a körülmények nem olyanok, hogy mindez nyugati színvonalon működhessen. Elengedhetetlen tehát a gyógyászati szolgáltatások minőségbiztosítása, a létesítmények átalakítása, ami speciális építőipari tudást igényel. A programban az energiahatékony fejlesztésekre, a fenntartható fejlődésre, a termálvíz hasznosítására, a megújuló energiák felhasználására helyeztük a hangsúlyt. A tervezett egymillió munkahely mintegy harmada e területtel összefüggésben létesülhet.

Mindezek megvalósulásához természetesen a pénzügyi forrásoknak is rendelkezésre kell állniuk. A kormányprogram ezer milliárd forinttal számol, ennek felét a magyar kis- és középvállalkozások számára tesszük elérhetővé, mert ennek van tovagyűrűző hatása: megnő a foglalkoztatás, a termelés, elindulnak a beruházások, nő az export. Az elosztásra nyílt pályázatokon kerül sor, amelyek folyamata hónapokról hetekre rövidül.

Összefoglalva az elmondottakat: amennyiben az egészségipart sikerül kitörési ponttá alakítanunk, térségeket átölelve kiterjed az egész országra, mindez magával hozza a gazdaság felemelkedését, szolgálva az életminőség javítását és a környezet fenntartható fejlesztését is.

Prima Conferenza Internazionale sul Turismo nel Danubio

http://www.fiab.info/download/ecfnewsletterdic10.pdf

Durante la conferenza, il rappresentante del Commissione Europea ha presentato la
pubblicazione “Strategia per il Danubio e piano d'azione”. Essa si basa sull'attività di lobby
dell’ECF e delle sue associazioni membre, include l’EuroVelo6, il percorso ciclabile del
Danubio.
Adam Bodor, consulente ECF, ha presentato al pubblico la rete EuroVelo e il mercato
europeo del cicloturismo, quindi i partecipanti dei diversi paesi hanno discusso le sfide e le
opportunità per il percorso ciclabile del Danubio al fine di preparare una strategia di sviluppo.
Endre Horvath vice Sottosegretario di Stato per il turismo (Ungheria) ha espresso
l'importanza della rete di percorsi ciclabili europei e ha assicurato il sostegno durante
l’imminente presidenza ungherese dell’Europa nel 2011.

Az idei évtől bővül a marketingkeret

http://www.magyarhirlap.hu/turizmus/az_idei_evtol_bovul_a_marketingkeret.html

Horváth Endre: már alakul az összefogás a turizmus hazai szereplői között

Elindult az összefogás a turizmus szereplői között, ami a versenyképesség javulásának alapja. Egyben ez alapozhatja meg a foglalkoztatás bővülését is a turisztikai ágazatban.

Eddig 34 turisztikai desztináció­menedzsment-szervezet – az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásán alapuló társulás – jött létre, és csupán két térségi alakult – mondta el a távirati irodának Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Közölte, január 15-től 4,7 milliárd forint áll rendelkezésre desztináció­menedzsment-szervezet fejlesztésére. A regisztráció tavaly december 15-én indult el. Horváth Endre szerint korábban a helyi összefogás hiánya jelentett gondot, most azonban már érzékelhető a változás. Egyre több térségből jeleznek szándékot helyi márka kialakítására, amelyhez elengedhetetlen a különböző szolgáltatók, szervezetek, önkormányzatok összefogása. Kiemelte: a 2010-ben hozott intézkedésekkel igyekeztek megteremteni az összefogás lehetőségét, az idén pedig már előrelépést várnak ezen a területen is. Példaként említette a Balatoni Fejlesztési Tanácsot, amely a következő tíz évre szóló stratégiája alapján hamarosan éves intézkedési tervet dolgoz ki.

Horváth Endre véleménye szerint a válsággal átrendeződik a piac, amit ki kell használnia Magyarországnak. Mint mondta, az idei szezonban bevezetik a Széchenyi-pihenőkártyát. Az üdülési csekket ma már nemcsak szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra lehet igénybe venni. Céljuk, hogy olyan helyen avatkozzanak be, hogy valóban tovagyűrűző hatás alakuljon ki. A Széchenyi-pihenőkártyát pedig valóban csak pihenésre lehet majd felhasználni. A két termék párhuzamosan működik majd egy ideig.

A helyettes államtitkár kiemelte, az idén már bővül a nemzeti turisztikai marketingre fordítható keret, ez a szakmai szervezetek szerint fontos előrelépés. A parlament jóváhagyta a turisztikai célelőirányzat 8,7 milliárdos keretösszegét, így jövőre mintegy 6,5 milliárd forinttal gazdálkodhat a Magyar Turizmus Zrt. A nemzeti turisztikai marketingszervezet az idei esztendőre 5,6 milliárd forintot kapott a működéséhez.

Horváth Endre elmondta, nagy befogadóképességű, négyezer-hatezer fős kongresszusi központ létrehozásán dolgoznak. A Magyar Turizmus Zrt. feltérképezte, hogy a jövőben hány, még le nem kötött kongresszust terveznek. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a leendő központ ezt hol és hogyan tudná biztosítani. Kijelentette: 2013–2014-re lesz ilyen kongresszusi központ.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik legfőbb célja, hogy a turisztikai ágazat működése folyamatos, fenntartható legyen, az intézkedések hatására a látogatók életminősége mellett a szolgáltatók és a hazai lakosság életminősége is javuljon.

MTI