2010. november 11., csütörtök

Ügyfélbarát fogyasztóvédelemre törekszik a kormány

A kormány célkitűzése, hogy a fogyasztóvédelemben is ügyfélbarát, hatékony intézményrendszer alakuljon ki - hangsúlyozta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda közös szakmai szemináriumán csütörtökön, Budapesten.

A helyettes államtitkár jelezte: a hatósági ellenőrzések alatt a megelőzés kerül előtérbe, ezzel kívánják elősegíteni, hogy a vállalakozások jogkövető magatartást tanúsítsanak.

Horváth Endre emlékeztetett arra, hogy a fogyasztóbarát és hatékony intézményrendszert kialakításaként létrejöttek 2010 augusztus elsején a megyékben a hatósági tanácsadó irodák, ahol munkanapokon várják az érdeklődőket.

A szervezeti változások között említette a helyettes államtitkár, hogy 2011 január 1-jétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartozik majd az Európai Fogyasztói Központ, továbbá a megyei felügyelőségek betagozódnak a megyei kormányhivatalokba. A tudatos fogyasztóvá válást és a fogyasztóbarát magatartást segítő elő az oktatás és képzés átalakítása is, a fogyasztóvédelem megjelenik majd az állami oktatásban.

A fogyasztóbarát vállalati tevékenységek közé sorolta Horváth Endre a pozitív példák és listák megjelenítését, valamint a fogyasztóbarát embléma kialakítását. Ez utóbbival kapcsoltan elmondta, hogy a fogyasztóbarát program pályázati rendszerben fog majd működni, amelyben fontos szempont lesz a fenntarthatóság biztosítása, és ha az emblémát viselő vállalkozás az ellenőrzés során nem felel meg a követelményeknek, akkor a cím visszavonható lesz.

http://www.fogyasztok.hu/cikk/20101111/ugyfelbarat-fogyasztovedelemre-torekszik-a-kormany

Interpellációk: téma volt az illegális külföldi idegenvezetők ügye is

Visszaszorítják a jogosulatlan idegenvezetést

Zakó László (Jobbik) arról beszélt, hogy a turizmus lényeges szegmensét, az idegenvezetői szakmát valamennyi előző kormány elhanyagolta. Mint mondta, ezeket az állásokat sokszor külföldiek töltik be, s a turistacsoportok saját kísérőket alkalmaznak, ami jelentős bevételkiesést okoz. Milyen konkrét lépéseket terveznek, meddig tűrik a nem magyar idegenvezetők hamis történelemóráját a Hősök terén? – kérdezte.

Czomba Sándor államtitkár válaszában kiemelte: ha a hatósági ellenőrzésen megállapítják, hogy szabálytalanság történik, bírságot szabnak ki, s akár az adott szolgáltatás is megtiltható. Jogosulatlan idegenvezetés esetén szabálysértési eljárás keretében hatvanezer forintos bírság róható ki. A hatóság idei programjában e probléma visszaszorítása érdekében is fel kívántak lépni – jelezte, hozzátéve: az ellenőrzött idegenvezetők a kezdeményezést örömmel fogadták. A jogosulatlan idegenvezetői tevékenység visszaszorítása és a magasabb bírságok érdekében folyamatos az egyeztetés a tárca, az idegenvezetők szervezete és a hatóságok között. A jogszabályi módosításokat az első félévi jogalkotása keretében készíti elő a tárca. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 216 igen, 79 nem és 7 tartózkodás mellett jóváhagyta.

mno.hu

Kijött a gödörből a turizmus: egyre több vendég érkezik

Szeptemberben 6,2 százalékkal nőtt a belföldi és a külföldi vendégek által, a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, szeptemberben 6,3 százalékkal több vendég érkezett, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Augusztusban még csökkenést mértek 2009 azonos időszakához viszonyítva, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első kilenc hónapjában 0,9, illetve 0,1 százalékkal nőtt. A forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a kilenc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest.

A KSH szerint a belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldivendég-forgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is 2,2 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4,6 százalékkal élénkült. Ugyanakkor szeptemberben 5,4 százalékkal emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma és 1,1 százalékkal több belföldi vendég fordult meg a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ezzel öt egymást követő hónap csökkenése után emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma szeptemberben. A külföldi vendégek száma január-szeptemberben 4,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 0,7 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Szeptemberben a külföldi vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal, a vendégek száma 11,1 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek közül a wellness-szállodák forgalma emelkedett a legnagyobb arányban az év első kilenc hónapjában.

A 28,1 százalékos emelkedésen belül a külföldi vendégek száma ezekben a szállodákban 35,0 százalékkal, a belföldieké pedig 26,0 százalékkal emelkedett. Az átlagos foglaltság szeptemberben 52,9 százalék, az év első kilenc hónapjában pedig 46,0 százalék volt. A forgalom növekedése ellenére a wellness-szállodák kihasználtsága mindössze 42,6 százalék volt szeptemberben és 44,2 százalék az első három negyedévben. A nettó átlagár az év során szeptemberben volt a legmagasabb, 12 589 forint, az első kilenc havi átlag pedig 11 938 forint volt, 5 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonlóidőszakánál.

Az egy kiadható szobára jutó nettó szobaárbevétel (REVPAR) szeptemberben 10,7 százalékos éves emelkedéssel 6.656 forint, az első kilenc hónapban pedig 5490 forint volt, ami 1,2 százalékos csökkenés a bázisidőszakhoz képest. Szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 11,6 százalékos éves növekedéssel elérte a 23,28 milliárd forintot. Ebből a szállásdíjak 13,09 milliárd forintot tettek ki, 1,1 százalékkal többet a bázisnál.

Az év első kilenc hónapjában a bevételek elérték a 178,99 milliárd forintot, ami 2,3 százalékos éves emelkedést jelent. Ebből a szállásdíj-bevételek 99,04 milliárd forintot jelentettek 3,3 százalékkal maradva el a bázistól. A külföldi vendégek 60,93 milliárd forintot fordítottak a szállásra, 1,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A 3,8 százalékos szeptemberi éves inflációhoz képes a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal, csak a vendéglátásban 2,5 százalékkal nőttek.

(MTI)

Interview with Endre Horváth, Deputy State Secretary for tourism, Hungarian Ministry for National Economy.

Every year euronews heads to the World Travel Market in London, one of the world’s premier travel trade fairs to get a first-hand look at the latest trends in the industry.

http://www.euronews.net/2010/11/11/endre-horvath/