2010. november 29., hétfő

The Széchenyi Rest Card to be introduced next year

The Széchenyi Rest Card is expected to be usable in the next season. The card will be used in hotels and health services and in hospitality – said Horváth Endre, Deputy Secretary of Economic Development in charge for tourism at a press conference on Monday in Budapest.

The card can be given to the employees up to 300 thousand HUF, with a 16 percent income tax. The commission is 1.5 percent, which will cover the operation of the system. The Deputy Secretary said, that the draft of the government regulation over the Széchenyi Rest Card will be completed in the next few days. According to their calculations; the card will generate a 30 percent increase in demand – reports vallalkozoinegyed.hu.

http://www.trademagazin.hu/en/horeca/jovore-bevezetik-a-szechenyi-piheno-kartyat.html

Keresztény zarándokútra és vízre épül turizmusunk

A tervek szerint jövő nyáron már a Széchenyi Pihenő Kártyával is igénybe vehetjük a gyógyfürdők szolgáltatásait, emellett keresztény zarándokúttal és a kkv-k “web-kettő-pont-nullássá” tételével próbáljuk csábítani a turistákat a következő tíz évben - tudtuk meg Horváth Endrétől, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárától hétfői sajtótájékoztatóján.
Az egészségturizmus motorján, a Gyógyító Magyarország elnevezésű programon kívül tematikus utakkal és a kkv-k kommunikációjának javításával fejlesztik az ágazatot, amiben az alapszolgáltatásból már nem lehet megélni, ezért kell új eszközökhöz nyúlni.

Az idegenforgalomban gyors növekedés várható, globális szinten hét, Európában három százalékkal javult a mutató az elmúlt évben, és Horváth elmondása szerint nálunk is pozitív elmozdulás várható. Az ágazaton belüli, bruttó 122.100 forintos átlagkeresetet figyelembe véve ezzel nehéz lenne vitatkozni.

A víz az úr

A szakemberek által jól marketingezhetőnek ítélt víz témakörére épülne a hazai turizmus következő évtizede. Erre az alapra rögzítenék a többi, turizmushoz kapcsolódó szolgáltatást, például a vendéglátást vagy a szállodaipart - mondta a helyettes államtitkár.

A turizmus 1700 milliárdos éves bevételéből 47%-ot hasító vendéglátás helyzetét a bürokratikus akadályok elhárításával, az adminisztrációs terhek enyhítésével - például a HACCP-rendszer finomításával - akarják javítani.

Széchenyi Pihenő Kártya
Horváth Endre elmondása szerint a tízéves turisztikai terv céljait figyelembe véve dolgozzák ki a jövő nyáron élesedő Széchenyi Pihenő Kártya-projekt részleteit.
A 30-34%-os keresletnövekedést ígérő kártyát szálláshely és egészségmegőrző szolgáltatásoknál, valamint a vendéglátás területén lehet majd használni. Az ezzel felhasználható összeg felső határa 300 ezer forint, maximum ennyi adható a munkavállalónak. A kártya 16 százalékos szja alá esik, a jutalék 1,5 százalék, amelyből a rendszer üzemeltetését fedezik majd.

A szálláshelyek összbevétele az első kilenc hónapban két százalékkal emelkedett, a külföldi vendégek száma öttel, de a belső kereslet továbbra is hanyatlik. Ezen a pályán áll középpontban a forgalom hetven százalékát képviselő szállodaipar, aminek szintén nagy szerepe lesz a következő időszak sikerében - ismertette a helyzetet a KSH adatira támaszkodva.

Mária megsegít?

A megszokott turisztikai célpontok listáját tematikus turista útvonalak dobnák fel, ezek közül kiemelkedik az 1100 kilométerével a legnagyobb konkurens El Caminónál is hosszabb Mária Út, ami 15-30 kilométernyi napi járóföldjével közös projektbe olvasztja hazánkat Ausztriával, Szlovákiával és Romániával. Horváth Endre elmondása szerint a zarándokúton nyíló új szállás- és pihenőhelyek megtervezésénél mérlegelni kell, hogy milyen minőségű és mennyiségű étel-ital-, szuvenír-kínálattal látjuk el a turistákat, mert az értéktelen tömegáruk nagyban ronthatják a Mária Út megítélését.

Lájk-gyűjtés

A turizmus új arcának harmadik jelentős pontja az ágazatból élő kkv-k kommunikációjának javítása, azaz - ahogy Horváth Endre kifejtette - a cégek “web-kettő-pont-nullássá” tétele. Elhangzott a Facebook szó is (“arra is szükségük van a kkv-knak”), de a lényeg, hogy a cégek ott legyenek a visiteurope.comon, ahol megtalálhatja őket bárki, aki Európába akar jönni kikapcsolódni.

Mindezek mellett a nemzetközi Calypso turisztikai program négy célját is magunkévá kell tennünk, miszerint ki kell terjeszteni, erősíteni kell a turisztikai tevékenységek jelentőségét a 65 év felettiek, a 18-35 év közöttiek, a szegények és a fogyatékkal élők körében.

http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/kereszteny_zarandokutra_es_vizre_epul_turizmusunk_40083

Cserkeszőlő, Termál-és Gyógyfürdő fejlesztés

2010.11.30 10:00 - 11:00 (Cserkeszőlő, Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő, 5465 Cserkeszőlő, Fürdő u. 25.)
Projekt neve:
Cserkeszőlő, Termál és Gyógyfürdő fejlesztés
Típus:
Átadás
Beszédet mond:
Szokolai Lajos polgármester; Dr. Horváth Endre államtitkár

http://www.nfu.hu/event/92730

A jövő szezontól már használható lesz a Széchenyi Pihenő Kártya

http://www.mfor.hu/cikkek/78242.html

Az üdülési szezonban már használható lesz a Széchenyi-pihenőkártya

http://www.magyarnemzet.hu/portal/750881

Cafeteria: további részletek derültek ki az új elemről

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=466409&place=hirstart

Széchenyi Pihenőkártya már jövő nyártól

Az üdülési csekk kifutó rendszerben tűnik el
A tervezettnél korábban, már jövő nyárra várható az üdülési csekkeket felváltó Széchenyi Pihenőkártya bevezetése. A kártyát mindössze 16 százalék adó terheli évi 300 ezer forintos keretig.

Lapunk kérdésére jelentette be egy mai sajtóbeszélgetésen Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, hogy már a 2011-es szezonra bevezetik a Széchenyi Pihenőkártyát. Napokon belül elkészül az a kormányrendelet tervezet, amely a kártyával igénybe vehető szolgáltatások TEÁOR számát sorolja fel.

Egyelőre azt viszont nem tudni, hogy az elektronikus alapú kártya technikai hátterének megteremtése - vagyis az elfogadóhelyi terminálok beszerzése és kiépítése - mennyi időt vesz igénybe, de a kormányzati szándék szerint 3-4 hónapnál nem többet.

Az érvényes, vagyis a kártya bevezetéséig megvásárolt üdülési csekkek folyamatosan futnak ki a rendszerből. A Széchenyi Pihenőkártyáról annyit biztosan lehet már tudni ugyanakkor, hogy mindössze a 16 százalék adó terheli majd, ellentétben az üdülési csekkel, amin összességében 25 százalék az adó- és járulékteher.

A csekkek után a szolgáltatóktól 6 százalékos jutalékot vonnak le, aminek egy része szociális célokra megy. A pihenőkártyát csak 1,5 százalékos kezelési költség terheli, miközben még nem eldöntött kérdés, hogy a szociálisan rászorulók számára mennyi jut üdültetésre, és hogy honnan.

Horváth Endre kifejtette, hogy a kártyától már kezdetben 30-34 százalékos kereslet növekedést várnak a belföldi turizmusban. Előnye lesz, hogy bármilyen összeg levonható róla, az üdülési csekkel ellentétben nem kell kerekíteni, és nem csak bizonyos címletekben költhető el. Az államtitkár a pihenőkártyáról további részleteket nem közölt, mivel a rendszer még képlékeny, a részletek kormánydöntésre várnak.

Arra a kérdésünkre sem kaptunk még választ, hogy az egészségpénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezményt eltörli-e a kormány, vagy az öngondoskodás gyakorlatának szorgalmazása jegyében hosszú távon sem nyúlnak hozzá. Az államtikár-helyettes bejelentette viszont, hogy a turisztikai szolgáltatókat sújtó, az uniós átlag feletti áfa-csökkentése ebben a gazdasági helyzetben "nem időszerű kérdés."

http://nol.hu/gazdasag/szechenyi_pihenokartya_mar_jovo_nyartol

Jövőre már használható lesz a Széchenyi Pihenő Kártya

Várhatóan már a jövő szezonban használható lesz a Széchenyi Pihenő Kártya, amelyet szálláshely és egészségmegőrző szolgáltatásoknál, valamint vendéglátásnál lehet használni - mondta Horváth Endre turizmusért is felelős gazdaságfejlesztési helyettes államtitkár sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Elmondta: 300 ezer forintig adható a munkavállalóknak. A kártya 16 százalékos szja alá esik. A jutalék 1,5 százalék, amelyből a rendszer üzemeltetését fedezik majd. A helyettes államtitkár elmondta: várhatóan a következő napokban elkészül a Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló kormányrendelet tervezete. Számításaik szerint a kártya 30-34 százalékos keresletnövekedést generál.

Horváth Endre szerint piaci átrendeződés folyik a turizmus területén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat a többihez képest gyorsan reagál a gazdasági folyamatokra, így a válság kezdetekor hamar érezhető volt a kereslet csökkenése, ám mára már emelkedést mutatnak a statisztikák.

A világban az első nyolc hónapban 7 százalékkal nőtt, Európában 3 százalékkal bővült a turistaérkezések száma.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövőben könnyebb lesz a vendéglátóipari vállalkozások helyzete is. A fejlesztési pályázatok mellett ugyanis a tervek szerint csökkentik a vállalkozások adminisztrációs terheit.

http://www.mti.hu/cikk/2010/11/29/jovore_mar_hasznalhato_lesz_a_szechenyi_piheno_kartya-516376