2010. november 16., kedd

Pro Turismo november 20-án

A szokásos időpont, a Turizmus Világnapja (szeptember 27.) után néhány héttel, november 20-án, szombaton adják át az idei Pro Turismo díjakat. A Parlament épületében sorra kerülő ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottságának elnöke, valamint Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára adja át az elismeréseket. Az eseményen csak személyre szóló meghívóval lehet részt venni.

http://www.turizmus.com/cikk/index/Pro%20Turismo%20november%2020-%C3%A1n?CAKEPHP=dabc1cc3a1e32ec664cdc30ecb3e67ea

A vendéglátók állami felelősségvállalást kérnek

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének november 15-i, tisztújító közgyűlésén Háber Tamás leköszönő elnök nem csak az utolsó év, hanem az elmúlt bő évtized mérlegét vonta meg a vendéglátók szemével. A sok részletre kiterjedő beszámoló cseppet sem fest rózsás képet az elmúlt években egyre nehezebb helyzetbe kerülő ágazatról. Háber Tamás többek között nehezményezte az irreálisan magas adó- és járulékterheket, valamint a tartalmi munkát ellehetetlenítő bürokráciát, s hiányolta az állami felelősségvállalást, mind a szabályozók megalkotása, mind a kormányzati irányító szervezet felállítása terén.

Válaszában, köszöntőjében Horváth Endre helyettes államtitkár kifejtette, hogy a kormányzat - a jelenlegi költségvetési helyzet által engedett mértékben – kiemelt területként kezeli a vendéglátást.
Tisztában vannak azzal, hogy a turizmusból származó bevételeknek mintegy fele a vendéglátóhelyeken jelenik meg, s ezért is, no meg az egészséges életmódra gyakorolt döntő hatása miatt is az ágazat külön fejezetet kap majd a készülő turizmus törvényben. A jogszabály – amelynek tervezete 2011. március 31-ig el kell, hogy készüljön – rögzíti majd az állam és az önkormányzatok vendéglátással kapcsolatos feladatait, felelősségét is. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az Új Széchenyi tervben kiemelt helyen megfogalmazott egészségturizmusnak igenis fontos eleme az egészséges táplálkozás, ezért is várható olyan pályázatok kiírása, amelyek vendéglátóhelyek felújítását, korszerűsítését célozzák. Horváth Endre felkérte a jelenlévőket, vegyenek részt aktívan egy ágazati stratégia kidolgozásában. Gazdasági szabályozókról szólva megemlítette többek között, hogy minden bizonnyal jelentős kereslet élénkülést hoz majd a Széchenyi rekreációs kártya bevezetése, amelynek a kérhető jutalékát egyébként 1,5%-ban maximálják majd.

http://www.turizmus.com/cikk/index/5/10002/turizmus_hirek/7876?CAKEPHP=7275e3a15ef6b6c7ab90b4020dd9f181