2011. április 25., hétfő

A turisztikai bevételeket a turizmusba kell visszaforgatni

Velencei-tó térségi turisztikai fórumot tartottak húsvét előtt az Agárdon, a Simon Panzió és Borászatban.

A térségben két helyi TDM szervezet sikeresen működik, és eddig közel 100 millió forintot nyertek el pályázatokon. Most nagyobb munkát terveznek: 150 millió forintra pályáznak, hogy a térség minél több turistát fogadhasson, és azok minél több vendégéjszakát töltsenek itt.
Somossy Eszter, Gárdony város és térsége Turisztikai Egyesület ügyvezetője jó szervező, ez bizonyította azt is, hogy országgyűlési képviselőt, helyettes államtitkárt, a térség majdnem összes polgármesterét és vagy kétszáz embert tudott erre az eseményre nagypénteken összehívni.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője és szinte valamennyi felszólaló egyetértett abban, hogy a turisztikai bevételeket a turizmusba kellene visszafordítani.
A képviselő ígéretet tett arra, hogy a döntéshozók segítségét kéri, és figyelmüket a Velencei-tóra irányítja.

Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára szerint a legmagasabb jogszabályi szinten kell védeni a Velencei-tó értékeit, s gondoskodni a fejlesztéséről. - Tekintsük előnynek, ahol nem drága gyógyfürdőbe járni, közel van a vízpart, a szőlő, mellette a borászat, tegyük elérhetővé a szolgáltatásokat. „Ne árban versenyezzünk, hanem kínálatot biztosítsunk a vendégeknek, azt nézzük, hogy mi az, ami egyedi, ami helyben elérhető, és ha olcsón is szerezzük be, tisztes haszon származzék belőle.” - javasolta a turizmussal foglalkozó szakembereknek. Beszámolt arról is, hogy a turizmustörvényt most készítik elő, széles körű és nyílt konzultációt tartanak, ezért csak őszre kerülhet a parlament elé a turizmus törvényének javaslata. „Nemcsak Duna és Balaton stratégiánk lesz, hanem ha jól csináljuk, lesz Velencei-tavi stratégiánk is” - tette hozzá.

A fórumon a két TDM vezető is felszólalt, majd Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnöke tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a magyar turizmus helyzetén remélhetőleg a jól működő TDM-ek segítenek majd. „A turizmustörvény megszületése nagy reménységünk, és sikertörténet lehet belőle”- mondta.

Az utolsó pillanatban vagyunk

Horváth Endre a fórum szünetében munkatársunknak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenleg nyitva álló pályázatok teszik lehetővé, hogy kiemeljék, ami egyedi. A március elsejétől elérhető pályázható csomag a szolgáltatásfejlesztés, a már meglévő, helyszínen kialakított látványosságokat támogatja, a mostani pályázati pénzek nem új beruházásokra, hanem a régiek fejlesztésére szolgálnak.

„A Közép-dunántúli régióban 1, 4 milliárd forint áll rendelkezésre vállalkozások szolgáltatásfejlesztésére. Lényege, hogy az infrastruktúra fejlesztése mellett legyenek olyan kiegészítő szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a vendégek részére a tartalmas, hosszabb itt tartózkodást.” A szezon meghosszabbításával stabilabban a munkahelyek, a minőség is magasabb és nem idénymunkást kell igénybe venni.

„Ha télen elmegy a felszolgáló Ausztriába, azt tapasztaljuk, hogy nem jönnek vissza. A pályázattal munkaerőt tarthatunk meg. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezeket a szolgáltatásokat kiterjesszük, hiszen május elsejétől nyílik az osztrák és a német piac, aki kimegy dolgozni, nem biztos, hogy vissza is jön.” - mondta a helyettes államtitkár.

Bódi Ágnes

Africa-Europe Challenge Business Forum

Date & Venue
13:00-17:00, 2 May 2011; registration: 12:30-13:00
Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Regina Ball Room
H-1051 Budapest Erzsébet tér 7-8
Tel: +36 1 429 3777 Fax: +36 1 429 4777
E-mail: hotel.corvinus@kempinski.com

Organized by
The Hungarian Chamber of Commerce and Industry and the Africa-Europe Challenge Project

Supported by
Ministry of Foreign Affairs, Hungary
Ministry for National Economy, Hungary
Ministry of National Resources, Hungary
Confederation of Hungarian Employers and Industrialists
Hungarian Association of Craftsmen’s Corporations

Presentations held by
Dr Endre Horváth: Deputy State Secretary for Economic Development, Ministry for National Economy
Pál Szekeres: Deputy State Secretary for Sport, Ministry of National Resources
Dr Béla Jungbert: Head of the Department for Africa and the Middle East, Ministry of Foreign Affairs
His Excellency Joao Miguel Vahekeni: Ambassador of the Republic of Angola to Hungary, Head of the Group of African Ambassadors accredited to Hungary
Jenő Radetzky: Vice President of the Hungarian Chamber of Commerce and Industry
Dr Kálmán Mészáros: founder of the South African Business Network
Dr Csaba Orosz: Vice President of the Confederation of Hungarian Employers and Industrialists
József Gál and Dr Péter Kondricz: Africa-Europe Challenge founders
Tamás Vahl: President of the German-Hungarian Chamber of Commerce and Industry
György Wossala: Honorary President of the European Sailing Federation

Egymillió kínai turista Európában

A világ háromnegyedét az öreg kontinens érdekli

2010-ben 473 millió külföldi turistát regisztráltak Európában. A világ utazóinak 76 %-a választotta úti célként az öreg kontinens valamely országát. Bár ez impozáns részesedés, mégis csökkenést jelent az egy évvel korábbi 82 %-os részesedéshez képest.

Ezeket az adatokat Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója mondta el az ETC közgyűlése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón. Az ETC a European Travel Commission rövidítése. Ezt a szervezetet 1948-ban hozták létre, tagjai pedig az európai országok idegenforgalmáért felelős állami szervei. Összesen 35 nemzeti turisztikai iroda vagy hivatal lépett be a szövetségbe.

Az ETC elnöke, Petra Hedorfer, aki egyébként a Német Idegenforgalmi Hivatal vezérigazgatója is, elmondta, lényeges Európa közös fellépése más kontinensek turisztikai piacain. Különösen oda kell figyelni a kínai és az indiai turistákra. Az Európai Unió GDP-jének közvetlenül 5 %-át, közvetve pedig 10 %-át adja a turizmus. A leglátogatottabb országok: Franciaország, Spanyolország és Olaszország, illetve az Egyesült Királyság, Törökország, és Németország. Egy Európába érkező vendég átlagosan 640 eurót költ.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója kiemelte még: igaz, hogy Kínából 1 millió turista érkezik Európába évente, de 40 millió kínai utazik. Vagyis a kínai piac még komoly lehetőségeket jelent. Oda kell figyelni Indiára is, ezt nem csak az ETC, hanem mint nemzeti idegenforgalmi szervezet, a Magyar Turizmus Zrt. is megteszi. Az ETC közösen lép fel az Egyesült Államok, Dél-Amerika és az arab országok piacán.

Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta még: a 2009-es rossz évhez képest idén jobbak a lehetőségek. A szakember kiemelte a tematikus utak (például a Mária út), valamint az egészségturizmus jelentőségét. Horváth Endre hozzátette: a mostani ETC közgyűlés után, májusban az EU elnökség kapcsán újabb jelentős turisztikai konferenciának ad otthont Magyarország.

Máté evangéliuma, 28. fejezet

9 ..."Üdv nektek!"