2010. november 4., csütörtök

Konferencia turizmusról és oktatásról

Bár az Új Széchenyi Terv fókuszában az egészségturizmus áll, ennek öt elemébe bekerült az oktatás is – hangsúlyozta Horváth Endre az NGM helyettes államtitkára. Sokszor a képzés nem tart lépést az elvárásokkal, egészségturizmust mindössze évente 200-250 diák hallgat, és nincs önálló balneológus-képzés, a műszaki területeken nem oktatják a fürdők, wellness-központok tervezését és üzemeltetését – mutatott rá a problémákra. Fontos továbbá az oktatói kapacitás, a tárgyi infrastruktúra, valamint a nemzetközi marketingtevékenység fejlesztése. És míg a fürdőberuházások multiplikátorhatása a tanulmányok szerint háromszoros, az oktatási befektetéseknél tízszeres is lehet a szorzó.

http://turizmus.com/cikk/index/1/10002/turizmus_hirek/7646?CAKEPHP=5a3bc8e0fe5e98ca2736020e9e152782

Nyolcszor annyi, mint a válságadó: nem úsznák meg a bliccelők

Nem protekcionista és nem is diszkriminatív, hanem eszköz a gazdaságfejlesztésre, amelynek létjogosultságát az IMF sem vitatja – reagált Horváth Endre a hvg.hu-nak. Az államtitkár amellett, hogy hangsúlyozta a válságadó 2013-ban megszűnik, emlékeztetett arra is, hogy a különadó mellett a kormány élénkíteni kívánja a keresletet a személyi jövedelemadó csökkentésével, ez pedig kompenzálhatja a kieső forgalmat. A hvg.hu kérdésére, hogy az államtitkár lát-e esélyt a válságadó kiváltására más adóval vagy december előtti módosítására, azt felelte: " a válságadót jelenlegi formájában elfogadta az IMF és az ország hitelminősítése is javult, más alternatívákat alátámasztó számításokat nem látott, így a válságadó kiváltásáról, módosításáról sem tud nyilatkozni egyelőre". Hozzátette az adó kivetése a nagy árbevételű kiskereskedőkre azért is jogos, mert az APEH adatai alapján volt olyan lánc, amelyik nulla forint társasági adót fizetett.

http://hvg.hu/kkv/20101104_valsagado_bevetel_ado_kiskereskedelem

A válságadót bírálták a kereskedők

Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy a GDP 12 százalékát adja a kereskedelem. Mégis örök kérdés, hogy a gyártás vagy az értékesítés fontosabb-e. Dr Horváth Endre kifejtette, hogy a kereskedelemnek az a nagy teljesítménye, hogy az igényekhez igazítják a kínálatot. Tudni kell a kereskedőnek, hogy mit ajánl és mit nem. Miután az életünk, mindennapjaink részese a kereskedelem, ezért fontos a döntéshozók szerepe is. A stabilitás biztosítása elsődleges, valamint a KKV szektornak több figyelmet kell kapnia, mivel a versenyhelyzet igényli ezt. Ehhez kellenek az olyan jogszabályok, amik könnyítik a helyzetet.

http://hetivalasz.hu/uzlet/a-valsagadot-biraltak-a-kereskedok-33017/

Mikola: 2011. a túlélés éve lesz az egyészségügyben

Az anyagi lehetőségekben szűk a mozgástér - mondta a konferencián felszólaló Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a januárban induló Új Széchenyi Terv lehetőséget ad ezer milliárd forint, főleg uniós forrás szétosztására, ezen belül egészségügyi beruházásokra is. A "Gyógyító Magyarország" elnevezésű pont keretében pályázni lehet az egészségipar meghatározott területeire. Példaként említette egyebek mellett a gyógyszeripart és a gyógyfürdőkhöz kapcsolódó tevékenységeket.

http://hirszerzo.hu/belfold/20101104_mikola_tuleles_egeszsegugy