2011. április 27., szerda

Vidékfejlesztési konferencia Varsányban

Dátum: 2011. április 29. 10:00 - 2011. április 30. 22:00
A "Néphagyományok és népművészet szerepe a vidékfejlesztésben" címmel tartanak két napos konferenciát Varsányban a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Falusi Vendéglátók Nógrád megyei Egyesületének szervezésében.

Pintérné Kanyó Judit polgármester köszöntője után Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a népművészet szerepéről a tradicionális közösségekben, s a mai falusi társadalmakban, majd Dr. Maácz Miklós, a vidékfejlesztési minisztérium főosztályvezetője arról, hogy milyen módon támogathatóak a vidéki közösségek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban.

Szintén a hagyományőrzésről és vidékfejlesztésről ad elő Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Kovácsné Bíró Ágnes, a Magyar Unesco Bizottság főtitkára pedig a közösségek szerepéről a szellemi örökségek megtartásában.

Végül Birinyi József, a parlament hungarikum munkacsoportjának vezetőjének hungarikumokról szóló előadását hallgathatják a vendégek.

Délután 2 órától a közösségekben dolgozó önkormányzati vezetők, egyesületek elnökei osztják meg tapasztalataikat a vidékfejlesztésről, hagyományőrzésről: Berecz Lászlóné, a Matyó egyesület elnöke, Csitei Gábor, Mihályi polgármestere, néptáncegyüttes vezető, Ispánné Péter Éva, a Falusi Vendéglátók Nógrád megyei Egyesületének elnöke, végül Markó Antal, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének elnöke.

A Varsányi Hagyományőrzők bemutatója zárja az első nap estjét, majd április 30-án, szombaton felvidéki kirándulást tesznek a konferencia résztvevői Fülekre, Ragyolcra és Sztregovára.

Helyszín
Művelődési ház
3178 Varsány,
Szécsényi utca 2/a
Nograd, Magyarország
48.042061, 19.492491

Media Hungary