2012. január 13., péntek

Elindult az Erzsébet–program

http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/elindult_az_erzsebetprogram.html

Elindult az Erzsébet–program

Gál András Levente szerint az Orbán-kormány legfőbb zsinórmértéke a nemzet érdekeinek képviselete

Már elérhetők a www.mnua.hu honlapon azon pályázatok, amelyeken nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozói üdülési célú szolgáltatásokat nyerhetnek meghatározott Balaton környéki s mátrai, állami tulajdonú üdülőkbe, szállodákba.

Kétmilliárd forint összértékben írt ki az állam szociális pályázatokat, amelyeket négy kategóriában – „Feltöltődés”, „Együtt a család”, „Vár a pihenés”, „Pihenő gondoskodás” – hirdettek meg – jelentette be tegnap a Cafeteria 2012 konferencián Soltész Miklós szociális államtitkár. Mint mondta, ezeken a pályázatokon nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, nagycsaládosok, valamint a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozói üdülési célú szolgáltatásokat nyerhetnek meghatározott Balaton környéki, s mátrai, állami tulajdonú üdülőkbe, szállodákba. Pályázni tegnaptól február 29-ig lehet.

A személyenként elnyerhető összeg mind a négy kategóriában negyvenezer forint, ehhez a pályázónak tízezer forint önrészt kell befizetnie. A gyerekek és a fogyatékossággal élők kísérői esetén az önrész csak ötezer forint. Kiemelte, a pályázatok elbírálásánál előnyt jelent az anyagi rászorultság, ezért csoportonként különböző havi jövedelemhatárokat állapítottak meg. Soltész Miklós kiemelte: „A rendszerrel a kormány üzenete az, hogy fontos a profit Magyarországon tartása.”

Horváth Endre, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) elnöke elmondta, az idén húszéves alapítvány megújul. Ennek részeként a törvény az Erzsébet-utalványt a béren kívüli juttatás elemei közé emelte. Jövőre várhatóan tízmilliárd forintot lehet majd megpályáztatni szociális célokra.

Szatmáry Kristóf, a gazdasági tárca államtitkára kiemelte: e rendszer is annak segítségével épül fel, hogy az állam a bevételei egy részéről bizonyos szociálpolitikai szempontok miatt lemond. Gál András Levente kormánybiztos kifejtette, négy minisztérium közös előterjesztéseként született meg az az előterjesztés, amelynek eredményeképpen megújult az utalványrendszer. Ez is azt jelzi – fogalmazott –, hogy a kormány legfőbb zsinórmértéke a nemzet érdeke.

Guller Zoltán, az utalványt forgalmazó cég ügyvezetője elmondta: már több mint hatmillió utalványt gyártottak a pénzjegynyomdában, amelyeket a bankjegyekhez hasonló biztonsági jegyekkel, például hologrammal, fémszállal láttak el. Közölte, hamarosan megjelenik az Erzsébet-utalvány plasztikkártya-változata is.

Hunyor Erna