2010. október 29., péntek

Nem tetszik az éttermeknek az új cafeteria szabályozás

A vendéglátósok szerint komoly károkat okozhat a szektornak ha egyformán adózik majd a hideg- és a melegétkezési utalvány. A legnagyobb vendéglátóipari érdekképviseleti szervezet, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szerint a kormány által benyújtott az adózásra vonatkozó törvényjavaslat azonos módon kezeli a hideg- és melegétkezési utalványt, ami gyakorlatilag az egységes utalvány bevezetését jelenti.

turizmus.com

Budapesten ülésezik Európa szállodai, éttermi és kávéházi szervezete

Kedd óta Budapest Európa szállodai, éttermi és kávéházi életének centrumába került. Október 26-án a Marriott Hotelben rendezték meg a HOTREC (Európai Unió Szállodai, Éttermi és Kávéházi szervezete) Végrehajtó Bizottsági ülését, majd október 27-én egész nap szakmai szemináriumokra került sor, amelynek keretében többek között a Hotelstars Union bevezetésének első tapasztalatairól számoltak be a küldöttek. Október 28-29-én kétnapos közgyűlés keretében 27 ország 43 szállodai és éttermi szövetségének 120 küldötte tanácskozik a szálloda- és vendéglátóipar aktuális kérdéseiről.

A közgyűlés nyitónapján Ken Nyström svéd elnök és Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke köszöntője után Horváth Endre helyettes államtitkár adott tájékoztatást előadásában Magyarország jövő évi uniós elnöksége során tervezett akciókról és turizmuspolitikánkról. A közgyűlés nyitónapján előadások tartott Mattia Pellegrini és Alan Villa, az Európai Unió Bizottsága részéről valamint Petra Hedorfer, az Euopean Travel Comission elnöke. A Magyar Szállodaszövetség által szervezett keretprogramok során a küldöttek esti dunai sétahajózáson vettek részt, meglátogatták a Parlamentet és megismerkedhettek a Kárpátia Étteremben illetve a Gundel Étteremben a magyar gasztronómiával, borokkal és zenével. A közgyűlés október 29-én plenáris üléssel folytatódik.

http://turizmus.com/cikk/index/Budapesten ülésezik Európa szállodai, éttermi és kávéházi szervezete

24 ország szállodavezetői Budapesten

A Magyar Szállodaszövetség keddi közleménye szerint a közgyűlésen részt vesznek az Európai Bizottság turizmusért felelős vezetői és tájékoztatást adnak az EU alakuló új turizmuspolitikájáról, amelynek fő célja – a válságot követően – Európa, mint fő turisztikai fogadóterület vezető szerepének megőrzése, az Európába jövő beutazó forgalom, valamint az Európán belüli turizmus további segítése, ösztönzése. A közgyűlés keretében Horváth Endrétől, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárától tájékoztatást kapnak a magyar EU-elnökség tervezett főbb témáiról, a magyar turizmus helyzetéről.

http://www.mno.hu/portal/740518

A hónap üzletemebere: Háber Tamás

A Magyar Turizmus Rt. nemrég egy új minőségi díjat indított útjára, melyet az Országos Idegenforgalmi Bizottság felügyel. E projekt elsődleges célja az volt, hogy egységes formát, szabályrendszert próbáljon teremteni a korábban alapított díjak széles kínálatán belül. Az elismerést két fővárosi, egy hőgyészi és egy pécsi üzlet tulajdonosa vehette át. Az új minősítési folyamat hátteréről az egyik nyertes üzlet tulajdonosát, Háber Tamást kérdeztük.

http://www.uzletahalon.hu/index.php?id=37

Viszlát, Ryanair - pénteken kivonul Magyarországról a legnagyobb fapados

A Ryanair, Európa vezető diszkont légitársasága október 29-én este indította utolsó járatát Magyarországra. A légitársaság már korábban bejelentette, hogy az idei évben már nem közlekedik egyetlen járata sem a budapesti Ferihegyi repülőtérre. A budapesti visszatérésre középtávon aligha lehet számítani, a sármelléki repülőtér viszont jövőre jó eséllyel újra fogadhat Ryanair-járatokat.

http://www.origo.hu/utazas/20101029-viszlat-ryanair-penteken-kivonul-magyarorszagrol-a-legnagyobb-fapados.html