2011. február 25., péntek

Magyarország a díszvendége a február 23-án megnyílt müncheni f.re.e kiállításnak

Február 23-án, harmadszor nyitotta meg kapuit Münchenben Bajorország legnagyobb turisztikai kiállítása, a f.re.e (Freizeit, Reisen, Erlebnis), a CBR utódja, amely új, fiatalos megjelenésével az élményközpontúságra helyezi a hangsúlyt. A vásár idei díszvendége Magyarország, amelynek jegyében Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója is beszédet mondott a kiállítás megnyitóján, az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

A délutáni sajtótájékoztatón rekordszámú, 55 újságíró hallgatta meg Horváth Gergely előadását a magyar turizmus alakulásáról. A rendezvényen Horváth Endre a magyarországi EU elnökség turisztikai vonatkozásait mutatta be, Gyuricza Bernadett, az MT Zrt. müncheni képviselője a Liszt Év részleteit ismertette, Mezősi Csilla, az MT Zrt. egészségturisztikai szakértője pedig a magyar gyógyturisztikai kínálatról tartott előadást.

A vásár keretében idén 54 országból 1470 kiállító 70 ezer négyzetméteren mutatja be turisztikai ajánlatait. A közel százezer látogatót február 27-ig színes kínálat, egészségturizmussal, hegymászással és búvárkodással kapcsolatos standok, valamint lakóbuszok, vitorlások és biciklik bemutatója várja.

Az idei évben díszvendég státuszt élvező Magyarország turisztikai kínálatát a Magyar Turizmus Zrt. 125m²-es standon, társkiállítókkal közösen képviseli. A magyar nemzeti standon, amely a magyarországi vizek jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet, kiállítóként 22, kiadvánnyal pedig 4 magyar turisztikai szolgáltató is várja az érdeklődőket. A hazai ajánlatokat attrakcióként Molnár László kürtőskalács-látványpéksége, a hévízi szolgáltatók felajánlásában frissítő masszázs és a legújabb magyar találmány, a Stringbike, azaz láncnélküli kerékpár színesítik. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. németországi marketingtevékenységével összhangban, a Magyarországi Vezető Fogorvosok Szövetsége képviseletében a Zahnklinik Ungarn fogászati tanácsadásra invitálja a látogatókat, ezúttal a gyerekeket is. Magyarország mint partnerország az 5 nap alatt kiemelt figyelemben részesül. Annak érdekében, hogy a nyitásra érkező látogatók „magyaros hangulatban” kezdjék a napot, reggelente egy Németországban nagyon kedvelt és jól ismert magyar operett-dallamokra komponált, zenés-táncos attrakció – amely a magyar turisztikai kínálatot újszerű, mókás módon mutatja be – fogadja az érkezőket. Ezt a műsorszámot a látogatók naponta még kétszer a Bayrischer Rundfunk nagyszínpadán is megtekinthetik. A magyar turisztikai kínálattal komolyabb formában, színpadi előadások során is ismerkedhetnek az érdeklődők. Hazánk ugyanis naponta szerepel a Radio Arabella – München egyik legkedveltebb adója – moderálásában működő egészségturisztikai színpadon, az outdoor és a vízi sportok színpadán, valamit a kerékpáros színpadon, ahol a magyar biciklis lehetőségek mellett a legújabb magyar találmány, a Srtingbike is bemutatkozik. Ez utóbbit a kerékpáros ügyességi pályán is kipróbálhatják a vállalkozó szelleműek. A vásár mozijában pedig filmvetítés keretében lehet alaposabb ismereteket szerezni hazánkról. Február 27-én egy igazi müncheni magyar „celeb”, Király Gábor, a legrégebbi müncheni futballcsapat, a TSV München 1860 kapusa dedikál a magyar standon. Mivel a kiállítás ideje alatt a magyar díszvendégség alkalmából a német turisztikai szakmát is szeretné megszólítani a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete, ezért a társaság a február 23-i sajtótájékoztatón kívül, február 24-25-én workshopokat tartott az utazási irodások és buszos szolgáltatók számára.

Németország Magyarország legfontosabb turisztikai küldőpiaca. Az elmúlt hónapokban megállt a német vendégforgalom-csökkenés, sőt a KSH adatai szerint 2010. utolsó három hónapjában növekedett a német vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest. A hazai gyógyszállodákban, a legtöbb külföldi vendégéjszakát Németország (a gyógyszállodákban töltött összes külföldi vendégéjszaka 33,2%-a) vonatkozásában regisztrálták 2010-ben.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2011. február 25.

Gyürky László