2010. november 3., szerda

4 spanyol csillag a belvárosban

November 2-án hivatalosan is megnyitotta kapuit az Eurostars Budapest Center, az Úttörő Áruház helyén felépült 4 csillagos szálloda. A spanyol Hotusa lánc számára 177 szobás szálloda teszi teljessé Közép-Európa meghódítását, hiszen összesen 58 házuk közül 2-2 üzemel már Bécsben és Prágában.

Az este vendégei között köszönthették többek között a spanyol és a chilei nagykövetet, magyar részről pedig Horváth Endre helyettes államtitkárt, Molnár Józsefet, a BTH újonnan kinevezett igazgatóját és Erdei Jánost, az MSzSz elnökét.
A kor divatjának megfelelő, minimál design stílusban berendezett házban egy étterem, egy kávézó, két rendezvényterem (összesen 605 négyzetméteren), szauna és edzőterem várja a vendégeket.

http://www.turizmus.com/cikk/index/4%20spanyol%20csillag%20a%20belv%C3%A1rosban?CAKEPHP=18a5a240357613a88bbf71952e4f3851

A fekete utazásszervezésről magas szinten

Megbészélést folytatott a MUISZ a fogyasztóvédelemmel, az ágazat politikai vezetésével a fekete utazásszervezésről.
A turisztikáért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) új vezetője, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke, és Jogi Bizottságának vezetője megbeszélést folytattak az évek óta egyre nagyobb méreteket öltő fekete utazásszervezői tevékenység visszaszorításának lehetőségeiről - tájékoztatta szerkesztőségünket Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke.

A találkozón a MUISZ képviselői rámutattak arra, hogy a Szövetség eddigi lépései zömében eredménytelenek voltak, mivel a Fogyasztóvédelmi Hatóság nyomozati jogosultság hiányában csak igen csekély hatékonysággal tudott fellépni a bejelentett esetekkel szemben.

A találkozón Dr. Horváth Endre helyettes államtitkár reményének adott hangot, hogy a vonatkozó rendeletek újragondolásával, módosításával és a lényegesen szigorúbb bírságolás bevezetésével a Hatóság a jövőben eredményesen fog tudni fellépni a jogosulatlan utazásszervezőkkel szemben.

A találkozón a MUISZ kérte az államtitkárság segítségét annak érdekében is, hogy a határontúli magyarlakta vidékekre a jövőben kötelező jelleggel szervezendő iskolai kirándulások ne az utazási irodák kikerülésével jöjjenek létre, mivel a szakszerűséget nélkülöző, tanárok által eseti jelleggel szervezendő utazások számos veszélyt rejtenek magukban.

http://www.turizmusonline.hu/cikk/a_fekete_utazasszervezesrol_magas_szinten

2011-ben egészen más lesz a helyzet (+videó)

Hasonlóan érvelt a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is. - Valahol elveszünk, de valahol visszaadunk – fogalmazott Horváth Endre. Kiemelte az szja-csökkentést és a társasági adó 10 százalékos kulcsához tartozó jövedelemhatár megemelését. Azt mondja, az intézkedésekkel egy lépésben sikerül a stabilitást biztosítani (megvalósítani a deficitcélt) és GDP-növekedést elérni. Hozzátette: a kormány szerint 3 százalékos növekedés várható, de az IMF is 2,5 százalékot jósol.

http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=346387

NGM: a kereskedelemnek is jót tesz az adócsökkentés

A kereskedelem a magyar gazdaságban jelentős szerepet játszik, a GDP-hez 12 százalékkal járul hozzá, az ipar után a legnagyobb foglalkoztató ágazat - mondta Horváth Endre.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az Európai Kereskedelem Napja alkalmából elmondta, hogy számításuk szerint jövőre az adójogszabályok változása és a 3 százalékos gazdasági növekedés hatására növekedni fog a kereslet, amely a kereskedelem forgalmában is megjelenik majd.
Horváth Endre beszédében kiemelte: a kereskedelmi láncokra kivetett különadó átmeneti intézkedés, 3 évre szól, és hozzájárul a stabilitáshoz, az államháztartási egyensúlyának javításához.

http://www.hir24.hu/gazdasag/164045/ngm-a-kereskedelemnek-is-jot-tesz-az-adocsokkentes.html

Ünneplés és aggódás az Európai Kereskedelem Napján

A kormány fő törekvése a vállalkozások életének megkönnyítése, hangsúlyozta előadásában dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

– A kereskedelem gerincét a kis- és középvállalkozások adják, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek. Levegőhöz kell juttatni őket – fogalmazott dr. Horváth Endre. – Annál is inkább, mivel komoly munkahelyteremtő potenciált látunk bennük.

A kereskedők szakmai tudása nélkülözhetetlen, emelte ki. A kereskedelem szó nem azt rejti magában, hogy bármi áron keresni akarnak a fogyasztón, hanem a kereslet feltérképezését és minél rugalmasabb kielégítését – tehát azt a szellemi értéket, amely a GDP 12 százalékát kitevő szektort működteti.
A különadóval kapcsolatban annak átmenetiségét hangsúlyozta. A következő három évben, amíg az adó él, stabilizálni kell a nemzetgazdaságot, ennek szükségességét senki sem vitatja. A piacok erre a célra pozitívan reagáltak. És azt sem felejtsük el, tette hozzá, hogy a kormány több olyan intézkedést is tervez – például az szja csökkentését –, amely kifejezetten keresletgeneráló hatású. Jövőre már 2,5-3 százalék körüli GDP-növekedés várható, amely a fogyasztásban is lecsapódik.

http://www.trademagazin.hu/ceg-es-szemelyi-hirek/unneples-es-aggodas-az-europai-kereskedelem-napjan.html