2011. március 10., csütörtök

Sikeres sajtótájékoztató a berlini ITB kapcsán

Március 8-án sajtótájékoztatóra hívták a nemzetközi és a német média összesen mintegy 300 képviselőjét a berlini ITB kapcsán, amely március 9-től várja a látogatókat. A Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviseletének a vásár szervezőivel ápolt jó szakmai kapcsolatainak köszönhetően, Magyarország rendkívüli megtiszteltetésben részesült: az ITB és annak díszvendége, Lengyelország mellett hazánk is lehetőséget kapott arra, hogy sajtótájékoztatóját már a kiállítás előtti napon megtartsa.



(A képen balról jobbra: Günther Träger, Dr. Horváth Endre, Dr. Czukor József, Horváth Gergely, Mezősi Csilla, Sztojanovits Kristóf és Gyuricza Bernadett.)

A magyar sajtótájékoztatón megjelent több mint 100 újságíró előtt beszédet mondott Dr. Czukor József magyar nagykövet, aki Magyarország soros EU elnökségére hívta fel a figyelmet, valamint bemutatta hazánk jelenlegi és távlati gazdasági terveit is. Ezt követően Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a turizmus és az EU kapcsolatát, valamint a Duna-stratégiát ismertette. Magyarországnak a nemzetközi turizmus vonatkozásában elért eredményeiről, valamint hazánk megújult turisztikai kínálatáról Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója beszélt a médiaszakembereknek, majd Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. németországi igazgatójának prezentációja során Magyarország németországi turisztikai eredményei és a társaság marketingcéljai kerültek a figyelem középpontjába. A program részeként Mezősi Csilla, az MT Zrt. egészségturisztikai szakértője ismertette az egészségturisztikai trendeket, valamint hazánk nemzetközi egészségturizmusban játszott szerepét és kitűzött céljait. A résztvevők a kulturális turisztikai kínálatunkról és a Liszt Év eseményeiről is tájékoztatót hallhattak, Gyuricza Bernadettől, a nemzeti turisztikai marketingszervezet müncheni külképviselőjétől. A rendezvényt a Liszt Év jegyében egy rövid kamarazenei produkció zárta.

A sajtótájékoztatót látványos attrakció színesítette: a magyar stand arculati elemeit megelevenítő ruhában és kellékekkel egy hatalmas gólyalábon egyensúlyozó hölgy, valamint három erőemelő művész lenyűgöző produkciója is felhívták a figyelmet arra, hogy a nagyszabású turisztikai vásárban érdemes megismerni a magyarországi turisztikai kínálatot is.

Prezentácia Slovenska na veľtrhu Utazás v Budapešti patrila medzi najlepšie

Bratislava 9. marca 2011. Organizátori najvýznamnejšieho veľtrhu cestovného ruchu v Maďarsku- Utazás v Budapešti udelili ocenenie trom vystavovateľom, ktorí priniesli návštevníkom najlepšiu prezentáciu a program. Prezentácia Slovenska s orchestrom Zlaté husle, maskotom hokejového šampionátu Gooolym a bábkovým divadlom skončila na výbornom 3. mieste. Veľtrh zameraný na dovolenky, relax a voľný čas sa konal od 3. do 6. marca, pričom ho navštívilo 60 000 návštevníkov.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) predstavila lákavé turistické produkty Slovenska spolu so 16 spoluvystavovateľmi. Zástupcovia miest, obcí, regiónov, združení turizmu a subjektov CR ponúkli návštevníkom veľtrhu zaujímavé turistické ciele a unikáty, ktoré maďarskí turisti na Slovensku vyhľadávajú, či už sú to kultúrne pamiatky so spoločnou históriou alebo populárne pobyty na horách. Návštevníkov do slovenského stánku priťahoval aj jeho originálny hokejový dizajn.

V úvodný deň veľtrhu zorganizovala SACR tlačovú konferenciu, ktorej sa zúčastnilo cca 40 maďarských žurnalistov z popredných televízií, denníkov a magazínov o cestovnom ruchu. Generálny riaditeľ SACR Peter Belinský zdôraznil dôležitosť maďarskej klientely a nezabudol pozvať maďarských hokejových fanúšikov na Majstrovstvá sveta v hokeji na Slovensko. Zástupcovia Vysokých Tatier sa prezentovali novovybudovanými bezbariérovými chodníkmi a zážitkovou gastronómiou.

O slovenskú expozíciu bol počas veľtrhu značný záujem. Okrem získavania informácií a prospektov o vybraných turistických produktoch zaujal návštevníkov aj maskot MS v hokeji Goooly, s ktorým sa mohli odfotiť. Príjemnú atmosféru vytvorili vystúpenia orchestra Zlaté husle s tradičným a veľmi obľúbeným repertoárom. Nechýbalo bábkové divadlo, ktoré si pre najmenších návštevníkov pripravilo nové predstavenia. Spestrením bola ochutnávka slovenských bryndzových pirohov a rôznych nápojov.

Slovenskú expozíciu navštívil počas veľtrhu štátny tajomník maďarského Ministerstva národných zdrojov, kde patrí aj cestovný ruch Horváth Endre. Spolu s generálnym riaditeľom SACR rokovali o spoločných projektoch a možnostiach ďalšej spolupráce v rámci Slovensko-maďarského trhu cestovného ruchu. Viacero pracovných stretnutí s maďarskými cestovnými kanceláriami, turistickými organizáciami a ďalšími partnermi absolvovali aj vystavovatelia v slovenskom stánku.

Erfolgreicher Auftakt für neue Saison

Gólyalábas hölgy és három erőemelő

2011. március 9-én 45. alkalommal nyitotta meg kapuit Berlinben a világ egyik legnagyobb turisztikai vására, az „Internationale Tourismus Börse” (ITB). Az ötnapos vásáron idén 160.000 négyzetméteren 188 ország több mint 11.000 kiállítója mutatja be turisztikai kínálatát. A magyar standon az egészségturizmus kapja a legfőbb hangsúlyt, tájékoztatta a TurizmusOnline-t a Magyar Turizmus Zrt.

A magyar nemzeti standon a Magyar Turizmus Zrt. mellett 27 társkiállító képviseli a hazai turisztikai kínálatot. Az érdeklődőket kürtőskalács illata vonzza a standra, ahol a látogatók a Balaton régió borait is megkóstolhatják. További attrakcióként – a turisztikai információk mellett – a Zsolnay ivókútból folyó visegrádi ásványvízzel is csillapíthatják szomjúságukat. Az egészségturizmust a figyelem középpontjába állító magyar stand arculati elemeit megelevenítő ruhában és kellékekkel egy hatalmas gólyalábon egyensúlyozó hölgy, valamint három erőemelő művész lenyűgöző produkciója is a magyarországi kínálatra irányítja a figyelmet.

Magyarország nagyszabású turisztikai megjelenésének alkalmából a turizmus állami irányításának több képviselője is részt vesz az ITB-n: Hadházy Sándor, az Országgyűlés Sport és turizmus bizottságának tagja, Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, valamint a Magyar Turizmus Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank képviseletében Baranyay László elnök-vezérigazgató és Németh Lászlóné vezérigazgató-helyettes. Az ITB alkalmából Berlinbe utazott Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Dudás Krisztina, a társaság marketingigazgatója is. Mezősi Csilla, az MT Zrt. egészségturisztikai szakértője a német fővárosban csatlakozott a magyar delegációhoz. A vásári megjelenést és a kapcsolódó szakmai programokat a helyszínen Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. németországi igazgatója irányítja.

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete rendkívül jó kapcsolatokat ápol a Német Parlament Turisztikai Bizottságával is, ezért a bizottság delegációja idén is felkeresi a magyar standot. A magyar turisztikai szakemberek az ITB ideje alatt a standon fogadják továbbá Peter Belinskyt, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezérigazgatóját, Csehország küldöttségét, valamint találkoznak Petra Hedorferrel, a DZT (Német Turisztikai Központ) igazgatótanácsának elnökével is, aki 2010 óta az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) elnöki pozícióját is betölti.

Hazánk aktív szerepét az ETC munkájában jelzi, hogy Magyarország az elmúlt években számos alkalommal adott otthont a szervezet üléseinek. Mint ismeretes, a Magyar Turizmus Zrt. lobbi-tevékenységének köszönhetően hazánk EU elnökségének időszaka alatt, 2011. április 20-án, Budapesten kerül sor az ETC soron következő igazgatósági ülésére és közgyűlésére is.

A turizmus állami irányításának képviselői és az MT Zrt. vezetői és munkatársai az ITB keretében tárgyalásokat folytatnak a turisztikai szakma – pl. PA Touristik, Lastminute, TUI, DERTOUR, Expedia, ADAC, REWE Touristik – és a média más meghatározó képviselőivel is.

A tour operátorok már a kiállítás első napján rendkívül pozitív tapasztalatokról számoltak be, és a foglalások tekintetében kétszámjegyű növekedést prognosztizálnak erre az évre. Március 9-én este Magyarország Szlovákiával és Romániával közösen fogadást szervez, amelynek során valamennyi ország meghívott vendégei felkeresik az egyes nemzeti standokat. A magyar standon Dr Czukor József nagykövet, Dr. Horváth Endre helyettes államtitkár, valamint Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója köszönti a várhatóan több mint 200 vendéget. A kiállítás második napján, március 10-én egészségturisztikai sajtókonferenciát rendeznek, amelynek során Magyarország is bemutatkozási lehetőséget kap.

Szintén március 10-én tartják az MT Zrt. kezdeményezésében megvalósuló ITB Duna Konferenciát, amelyet Magyarország soros EU elnökségének tiszteletére rendeznek. Az esemény – amelyen előad Horváth Endre helyettes államtitkár– célja a Duna mint turisztikai vonzerő és kultúrák összekötőjének bemutatása.

Németország továbbra is Magyarország legjelentősebb küldőpiaca. A KSH 2010. évi – előzetes – statisztikai adatai szerint tavaly 514.600 német vendég érkezett Magyarországra, akik 2.039.700 vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Az elmúlt hónapokban megállt a német vendégforgalom-csökkenés, sőt a KSH adatai szerint 2010. utolsó három hónapjában növekedett a német vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest.

ITB 2011 - magyar részvétellel

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2011. 03. 09. 17:41:08

Szerdán nyitotta meg a kapuit a német fővárosban a Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB). Az idei partnerállam Lengyelország. A kiállítók között hagyományosan ott van hazánk is.
Rainer Brüderle német szövetségi gazdasági miniszter nyitotta meg az ideit ITB-t. A március 13-ig tartó idegenforgalmi seregszemle partnerállama az NSZK keleti szomszédja (az EU következő soros elnöke), Lengyelország. A több, mint 180 résztvevő állam között tradicionálisan ott van Magyarország is.

A nyugat-berlini vásárváros 11-es csarnokában szerdán este fogadást ad a Nemzetközi Turisztikai Börze tiszteletére dr. Czukor József berlini nagykövet, valamint Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. múlt nyáron kinevezett új vezérigazgatója. Az ünnepségen részt vesz Budapestről dr. Horváth Endre, idegenforgalomért felelős helyettes államtitkár is - értesült a mixonliene diplomáciai forrásból.

Idén összesen 11 ezer stand várja az érdeklődőket. A szakmai publikum mellett a hétvégén a nagyközönség is belemerülhet a Turisztikai Börze színes kavalkádjába. Olcsó nyári utakkal, a jövő idegenforgalmi trendjeinek bemutatásával csábít 2011-ben is a világ legrangosabb nemzetközi showja. Az előrejelzések szerint vasárnapig bő 100 ezer látogató keresi majd fel az ITB-t.

Magyar Turizmus Minőségi Díjat kapott a telki edzőcentrum

Az utazás kiállításon bemutatkozik városunk