2016. december 5., hétfő

Turisztikai képzés a siófoki GDF-en

http://www.siofoki-hirek.hu/hu/hirek/1012-turisztikai-kepzes-a-siofoki-gdf-en.html

A 2017/2018-as tanévben a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusán is elindul a turizmus-vendéglátás szak.
Az Oktatási Hivatal engedélyezte a turizmus-vendéglátás szak elindítását a Gábor Dénes Főiskolán, így a hagyományos műszaki, informatikai és gazdálkodási képzések mellett 2017 őszétől elindul egy online turizmus szakirány a turizmus-vendéglátás szak részeként. Az új szakiránnyal kapcsolatban Dr. Horváth Endre, a GDF Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet igazgatója és Hamvas Péter, a GDF Siófoki Campus igazgatója tartott sajtótájékoztatót december 1-jén.
- Az online turizmus előnye, hogy az oktatási rendszeren belül megjelenít egy olyan trendet, amely a világon ma már mindenki számára ismert. Online végzünk minden utazással kapcsolatos tevékenységet, az online felületeken jelenik meg az e-marketing, a szolgáltatások, a számlázás is. Az ehhez szükséges ismereteket egyedülálló módon az online turizmus szakirányon sajátíthatják el a hallgatók. Az oktatókat a Magyarországon működő vállalkozások, vállalkozók, oktatási intézmények tapasztalt szakemberei közül választjuk ki, csakúgy, mint a jelenleg már működő gazdálkodási, informatikai, műszaki oktató gárda 13 tagját – mutatta be a szakot Dr. Horváth Endre.
Horváth Endre és Hamvas Péter
A GDF Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet igazgatója és Hamvas Péter igazgató elmondása szerint egy hosszú, egy éves folyamat előzte meg a turizmus szak elindulását, mely a helyi és az országos politika támogatását is igényelte, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő segítségével valósulhatott meg a turizmus oktatás Siófokon.  
- A Gábor Dénes Főiskola és Siófok közösen kérelmezte ezt a lehetőséget, és most elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor megkaptuk a működési engedélyt. Elindítottuk a működést, és emellett folyamatos minőségbiztosítást végzünk, óralátogatásokat tartunk Hamvas Péter igazgatóval közösen, valamint a Hallgatói Önkormányzat is figyelemmel kíséri az órákat, azonnal visszajelzést ad az oktatóknak. Nem az a cél, hogy hibát találjunk, hanem, hogy folyamatosan fejlesszük az oktatás színvonalát a siófoki campuson – tette hozzá Dr. Horváth Endre.
A Gábor Dénes Főiskola a közelmúltban egy együttműködési megállapodást kötött az Oklahoma State University turizmus intézetével, ezáltal a GDF Siófoki Campusának hallgatói és az amerikai egyetem tanulói kettősdiplomát szerezhetnek.
- Az USA-ban működő, kínai kapcsolatokkal rendelkező egyetem egy európai helyszínt keresett a globális oktatási programjához, ennek eredményeként jött létre egy együttműködési megállapodás a GDF és az Oklahoma State University között. Célunk, hogy kettősdiplomát adjunk ki, ehhez elég egy félévet elvégezni a magyar hallgatóknak az amerikai, illetve az amerikai hallgatóknak a magyar intézményben. Az együttműködés a hallgatók, oktatók cseréjéből, a tantervfejlesztésen túl a közös kutatás-fejlesztési programok elindításából áll – nyilatkozta Dr. Horváth Endre.
Az amerikai kapcsolatok által a siófoki campus hallgatói a globális piac szereplőivé válhatnak, külföldön is elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek.
Milei Barbara

Online turizmus szak: elsőként Siófokon

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/online-turizmus-szak-elsokent-siofokon-696437

2016. december 2. 11:53 , Legutóbb frissítve: 2016. december 2. 12:09 Fónai I.
Elsőként Siófokon, a Gábor Dénes Főiskola campusán vezetik be az online turizmust képzést – jelentette be siófoki sajtótájékoztatóján Horváth Endre, a főiskola gazdasági és társadalomtudományi intézetének vezetője, valamint Hamvas Péter, a siófoki campus igazgatója.


Az Oktatási Hivatal néhány napja véglegesítette az új turizmus-vendéglátás egyetemi alapszak indításának az engedélyét. Az online turizmussal versenyképes kíván maradni a főiskola és alkalmazkodni a világtrendekhez – hangzott el. A szállásfoglalás java része ma már a világhálón zajlik és terjed az online marketing is.

Hamvas Péter campusigazgató szerint Witzmann Mihály országgyűlési képviselő sokat és jól lobbizott az engedély megszerzéséért. Hozzátette: logikus, hogy Siófokon legyen a turisztikai közgazdászképzés központja; a város számára fontos, hogy immár teljes a képzési paletta az egyetemi oktatással. Felhívta a figyelmet: húszezer informatikai állás vár betöltésre országos szinten, jó fizetéssel. Arról is beszélt: együttműködés indult egy amerikai egyetemmel, oktatócserére, diákcserére és a közös kutatási programokra. Harminc külföldön szerzett kreditponttal lehetőség nyílhat a kettős diploma megszerzésére is.


Félszázzal indult

Közel félszáz hallgatóval indult az első tanév a siófoki campuson, de nem is oly sokára már a kétszázas létszámot célozta meg a főiskola. Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ – ez a pontos elnevezése a siófoki tagozatnak, melyhez hasonló kettő indult még az országban szeptemberben. Siófok első szállodái adják a képzés helyszínét a Balaton-parton, a város az ingatlanegyüttest anno a Kodolányi főiskola kedvéért újíttatta fel, mely néhány éve megszüntette siófoki képzését.