2011. január 16., vasárnap

Együttműködési fórum a Börzsöny ökoturisztikai fejlesztése érdekében

http://www.budapest-regio.hu/szakmai-hirek/egyuttmukodesi-forum

A Börzsöny természeti és kultúrtörténeti értékeinek megőrzéséért, ökoturisztikai fejlesztéséért, környezetbarát közlekedéséért, településeinek fejlődéséért alakult „Börzsöny – Ipoly völgye Ökoturisztikai Régió” első együttműködési fórumára 2010. november 25-én, a börzsönyi Nagyirtáspusztán található Szent Orbán Erdei Wellness Hotelben került sor.
A régióban modellértékűnek számító turisztikai együttműködés a Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány kezdeményezésére jött létre, melyhez a börzsönyi desztinációban – az Ipoly és a Duna mentén, ill. a nyugat-nógrádi térségben – működő önkormányzatok többsége, valamint néhány szolgáltató és számos civil szervezet csatlakozott.

A tanácskozást Dr. Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár úr (NGM) is megtisztelte, aki az Új Széchenyi Terv egészségturizmus fejezetéről, a börzsönyi öko- és aktív turizmus kapcsolódási lehetőségéről tartott prezentációt. A térség önkormányzati vezetői mellett többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Hivatala és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is előadással képviseltette magát. A megjelentek, a Régióhoz csatlakozók egyetértettek abban, hogy a természeti értékek megóvásával, az érintetlen tájkép fenntartásával, de némi turisztikai infrastrukturális fejlesztéssel — pl. a Vác–Diósjenő–Drégelypalánk vasútvonal felújításával, az Ipolyságba (Šahy) tartó hajdani vonal újjáépítésével, a természetvédelmi és turisztikai szempontokat egyaránt szerencsésen ötvöző erdei kisvasutak működésének biztosításával, a felhagyott szakaszok (Szob–Nagybörzsöny) teljes, turisztikai célú helyreállításával, a kerékpáros turizmus feltételeinek további javításával, a turistaházak korszerűsítésével, a nagy-hideg-hegyi sípályák, lesikló utak gondozásával és nem utolsó sorban a turistautak/jelzések folyamatos karbantartásával – azaz a hegység komplex ökoturisztikai fejlesztésével – a Börzsöny nemzetközi vonzerejű hegyvidéki „rekreációs mintaterület”, azaz „mintadesztináció” lehet, ahol az öko- és falusi turizmusra támaszkodó szálláshely-szolgáltatás kiemelten járul hozzá a térség jövedelemtermeléséhez, gazdasági fejlődéséhez.Az elmúlt időszakban összeállított javaslatokat a fórum szervezői Előterjesztés formájában juttatják el a Kormány számára.