2011. április 25., hétfő

A turisztikai bevételeket a turizmusba kell visszaforgatni

Velencei-tó térségi turisztikai fórumot tartottak húsvét előtt az Agárdon, a Simon Panzió és Borászatban.

A térségben két helyi TDM szervezet sikeresen működik, és eddig közel 100 millió forintot nyertek el pályázatokon. Most nagyobb munkát terveznek: 150 millió forintra pályáznak, hogy a térség minél több turistát fogadhasson, és azok minél több vendégéjszakát töltsenek itt.
Somossy Eszter, Gárdony város és térsége Turisztikai Egyesület ügyvezetője jó szervező, ez bizonyította azt is, hogy országgyűlési képviselőt, helyettes államtitkárt, a térség majdnem összes polgármesterét és vagy kétszáz embert tudott erre az eseményre nagypénteken összehívni.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője és szinte valamennyi felszólaló egyetértett abban, hogy a turisztikai bevételeket a turizmusba kellene visszafordítani.
A képviselő ígéretet tett arra, hogy a döntéshozók segítségét kéri, és figyelmüket a Velencei-tóra irányítja.

Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára szerint a legmagasabb jogszabályi szinten kell védeni a Velencei-tó értékeit, s gondoskodni a fejlesztéséről. - Tekintsük előnynek, ahol nem drága gyógyfürdőbe járni, közel van a vízpart, a szőlő, mellette a borászat, tegyük elérhetővé a szolgáltatásokat. „Ne árban versenyezzünk, hanem kínálatot biztosítsunk a vendégeknek, azt nézzük, hogy mi az, ami egyedi, ami helyben elérhető, és ha olcsón is szerezzük be, tisztes haszon származzék belőle.” - javasolta a turizmussal foglalkozó szakembereknek. Beszámolt arról is, hogy a turizmustörvényt most készítik elő, széles körű és nyílt konzultációt tartanak, ezért csak őszre kerülhet a parlament elé a turizmus törvényének javaslata. „Nemcsak Duna és Balaton stratégiánk lesz, hanem ha jól csináljuk, lesz Velencei-tavi stratégiánk is” - tette hozzá.

A fórumon a két TDM vezető is felszólalt, majd Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnöke tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a magyar turizmus helyzetén remélhetőleg a jól működő TDM-ek segítenek majd. „A turizmustörvény megszületése nagy reménységünk, és sikertörténet lehet belőle”- mondta.

Az utolsó pillanatban vagyunk

Horváth Endre a fórum szünetében munkatársunknak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenleg nyitva álló pályázatok teszik lehetővé, hogy kiemeljék, ami egyedi. A március elsejétől elérhető pályázható csomag a szolgáltatásfejlesztés, a már meglévő, helyszínen kialakított látványosságokat támogatja, a mostani pályázati pénzek nem új beruházásokra, hanem a régiek fejlesztésére szolgálnak.

„A Közép-dunántúli régióban 1, 4 milliárd forint áll rendelkezésre vállalkozások szolgáltatásfejlesztésére. Lényege, hogy az infrastruktúra fejlesztése mellett legyenek olyan kiegészítő szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a vendégek részére a tartalmas, hosszabb itt tartózkodást.” A szezon meghosszabbításával stabilabban a munkahelyek, a minőség is magasabb és nem idénymunkást kell igénybe venni.

„Ha télen elmegy a felszolgáló Ausztriába, azt tapasztaljuk, hogy nem jönnek vissza. A pályázattal munkaerőt tarthatunk meg. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy ezeket a szolgáltatásokat kiterjesszük, hiszen május elsejétől nyílik az osztrák és a német piac, aki kimegy dolgozni, nem biztos, hogy vissza is jön.” - mondta a helyettes államtitkár.

Bódi Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése