2010. november 11., csütörtök

Kijött a gödörből a turizmus: egyre több vendég érkezik

Szeptemberben 6,2 százalékkal nőtt a belföldi és a külföldi vendégek által, a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, szeptemberben 6,3 százalékkal több vendég érkezett, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Augusztusban még csökkenést mértek 2009 azonos időszakához viszonyítva, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és vendégéjszakák száma 2010 első kilenc hónapjában 0,9, illetve 0,1 százalékkal nőtt. A forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a kilenc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest.

A KSH szerint a belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldivendég-forgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is 2,2 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4,6 százalékkal élénkült. Ugyanakkor szeptemberben 5,4 százalékkal emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma és 1,1 százalékkal több belföldi vendég fordult meg a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ezzel öt egymást követő hónap csökkenése után emelkedett a belföldi vendégéjszakák száma szeptemberben. A külföldi vendégek száma január-szeptemberben 4,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 0,7 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Szeptemberben a külföldi vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal, a vendégek száma 11,1 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek közül a wellness-szállodák forgalma emelkedett a legnagyobb arányban az év első kilenc hónapjában.

A 28,1 százalékos emelkedésen belül a külföldi vendégek száma ezekben a szállodákban 35,0 százalékkal, a belföldieké pedig 26,0 százalékkal emelkedett. Az átlagos foglaltság szeptemberben 52,9 százalék, az év első kilenc hónapjában pedig 46,0 százalék volt. A forgalom növekedése ellenére a wellness-szállodák kihasználtsága mindössze 42,6 százalék volt szeptemberben és 44,2 százalék az első három negyedévben. A nettó átlagár az év során szeptemberben volt a legmagasabb, 12 589 forint, az első kilenc havi átlag pedig 11 938 forint volt, 5 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonlóidőszakánál.

Az egy kiadható szobára jutó nettó szobaárbevétel (REVPAR) szeptemberben 10,7 százalékos éves emelkedéssel 6.656 forint, az első kilenc hónapban pedig 5490 forint volt, ami 1,2 százalékos csökkenés a bázisidőszakhoz képest. Szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 11,6 százalékos éves növekedéssel elérte a 23,28 milliárd forintot. Ebből a szállásdíjak 13,09 milliárd forintot tettek ki, 1,1 százalékkal többet a bázisnál.

Az év első kilenc hónapjában a bevételek elérték a 178,99 milliárd forintot, ami 2,3 százalékos éves emelkedést jelent. Ebből a szállásdíj-bevételek 99,04 milliárd forintot jelentettek 3,3 százalékkal maradva el a bázistól. A külföldi vendégek 60,93 milliárd forintot fordítottak a szállásra, 1,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A 3,8 százalékos szeptemberi éves inflációhoz képes a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásban a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal, csak a vendéglátásban 2,5 százalékkal nőttek.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése