2011. január 9., vasárnap

Az idei évtől bővül a marketingkeret

http://www.magyarhirlap.hu/turizmus/az_idei_evtol_bovul_a_marketingkeret.html

Horváth Endre: már alakul az összefogás a turizmus hazai szereplői között

Elindult az összefogás a turizmus szereplői között, ami a versenyképesség javulásának alapja. Egyben ez alapozhatja meg a foglalkoztatás bővülését is a turisztikai ágazatban.

Eddig 34 turisztikai desztináció­menedzsment-szervezet – az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásán alapuló társulás – jött létre, és csupán két térségi alakult – mondta el a távirati irodának Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Közölte, január 15-től 4,7 milliárd forint áll rendelkezésre desztináció­menedzsment-szervezet fejlesztésére. A regisztráció tavaly december 15-én indult el. Horváth Endre szerint korábban a helyi összefogás hiánya jelentett gondot, most azonban már érzékelhető a változás. Egyre több térségből jeleznek szándékot helyi márka kialakítására, amelyhez elengedhetetlen a különböző szolgáltatók, szervezetek, önkormányzatok összefogása. Kiemelte: a 2010-ben hozott intézkedésekkel igyekeztek megteremteni az összefogás lehetőségét, az idén pedig már előrelépést várnak ezen a területen is. Példaként említette a Balatoni Fejlesztési Tanácsot, amely a következő tíz évre szóló stratégiája alapján hamarosan éves intézkedési tervet dolgoz ki.

Horváth Endre véleménye szerint a válsággal átrendeződik a piac, amit ki kell használnia Magyarországnak. Mint mondta, az idei szezonban bevezetik a Széchenyi-pihenőkártyát. Az üdülési csekket ma már nemcsak szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra lehet igénybe venni. Céljuk, hogy olyan helyen avatkozzanak be, hogy valóban tovagyűrűző hatás alakuljon ki. A Széchenyi-pihenőkártyát pedig valóban csak pihenésre lehet majd felhasználni. A két termék párhuzamosan működik majd egy ideig.

A helyettes államtitkár kiemelte, az idén már bővül a nemzeti turisztikai marketingre fordítható keret, ez a szakmai szervezetek szerint fontos előrelépés. A parlament jóváhagyta a turisztikai célelőirányzat 8,7 milliárdos keretösszegét, így jövőre mintegy 6,5 milliárd forinttal gazdálkodhat a Magyar Turizmus Zrt. A nemzeti turisztikai marketingszervezet az idei esztendőre 5,6 milliárd forintot kapott a működéséhez.

Horváth Endre elmondta, nagy befogadóképességű, négyezer-hatezer fős kongresszusi központ létrehozásán dolgoznak. A Magyar Turizmus Zrt. feltérképezte, hogy a jövőben hány, még le nem kötött kongresszust terveznek. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a leendő központ ezt hol és hogyan tudná biztosítani. Kijelentette: 2013–2014-re lesz ilyen kongresszusi központ.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik legfőbb célja, hogy a turisztikai ágazat működése folyamatos, fenntartható legyen, az intézkedések hatására a látogatók életminősége mellett a szolgáltatók és a hazai lakosság életminősége is javuljon.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése