2011. március 30., szerda

Mária út - Fertő-táj

Ahogy korábban erről hírt adtunk a Fertő-táj Világörökség Egyesület vállalta Mária út kistérségi szakaszának kiépítését, gondozását. A Mária út Mariazell és Csiksomlyó között húzódik és köti össze az útvonalon található kegyhelyeket, zarándokhelyeket és vallásos közösségeket. Így térségük is bekapcsolódik Közép-Kelet Európa legnagyobb vallási turizmus hálózatába.

A magyarországi támogató és lebonyolító szervezeteket Dr. Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár hívta meg 2011. március 28-án egy szakmai egyeztetésre, hogy a Mária út, mint turisztikai termék helyzetéről tájékozódjon és segítse a hálózat kiépülését. A vallási turizmus hazánkban is az összes utazások 5-6%-t teszi ki és egy növekvő szegmensről van szó. Ugyanakkor a fejlődés gátja a turisztikai fogadókészség, mely nem vette eddig figyelembe a célcsoport sajátosságait. Mire van szüksége egy zarándoknak? Olcsó, tiszta szállás, főző, mosó, szárító lehetőségek, a szálláshelyek egy napi járóföldre legyenek egymáshoz, kijelölt utak, térképek, stb. A Fertő-tájon zajló fejlesztés komplex, tehát jó adottságokkal fogunk rendelkezni a fejlesztés végén, de máshol nem ilyen tervszerű a fejlesztés.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a megbeszélést rendszeressé kell tenni és ki kell használni a forrásokat e fontos turisztikai termék fejlesztésére.

Taschner Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése