2010. november 28., vasárnap

Magyar-román találkozó Gyulán

2010. szeptember 16-17-én a román és magyar kormányzat ágazati vezetőinek vezetésével operatív turisztikai munkacsoport ülésezett Gyulán. Az ülés közvetlen célja a soron következő magyar-román kormányülés prioritásainak kijelölése, illetve olyan konkrét projektek meghatározása volt, amelyek a jövőben a hosszú távú kétoldalú kapcsolatok alapját képezhetik.
A magyar delegációt dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára vezette. A konzultáción rész vett Hidvéghi Balázs, a tárca európai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára is. A román delegáció vezetője a román Területfejlesztési és Turisztikai Minisztérium újonnan kinevezett államtitkára, Eugen Curteanu volt. Az ülés kiemelt témáiként az egészségturisztikai, kulturális, illetve vallási turizmus területén megvalósítható együttműködési lehetőségek szerepeltek.

Mind a magyar, mind a román kormányzat fejlesztéspolitikája több olyan témakört is kiemelten kezel, melyek a magyar-román határ menti kapcsolatok mozgatórugói, nevezetesen az egészségturizmus és egészségturisztikai klaszterek fejlesztése, illetve a vallási, kulturális és örökség- turizmussal kapcsolatos tematikus utak kialakítása.

Dr. Horváth Endre hangsúlyozta: „Közös érdekünk, hogy egyediségeinket hangsúlyozva, de egymást kiegészítve lépjünk fel az európai és más piacokon.” Hidvéghi Balázs hozzátette: a Romániával kialakított stratégiai partnerség, illetve a magyar-román határ menti gazdasági kapcsolatok ápolása azért is fontos, hogy a közös adottságok, gyökerek mentén egységesen képviseljük Közép- és Kelet Európa érdekeit az Európai Unióban.

A szakértők jegyzőkönyvben rögzítették, hogy a közép-európai térségben egyedülálló turisztikai vonzerőként létrehoznak egy közép-kelet-európai vallási hálózatot, mely nem csupán összekapcsolja a két ország vallási turisztikai értékeit, de becsatlakozik más országok kegyhelyeinek zarándokútvonalába. Az egészségturisztikai együttműködés keretében a magyar fél felajánlotta a magyar szakmai tapasztalatok átadását a fürdők menedzsmentjének felállítása, illetve a klaszterfejlesztés terén.

A román fél elismerően nyilatkozott a nyugat-romániai fürdők rekonstrukciója (Buziásfürdő, Menyháza, Herkulesfürdő, Félixfürdő) kapcsán szerzett magyar-román szakmai együttműködésről. A román- és magyar oldal fontos továbblépésként értékelné azt, ha a határ menti egyetemek és innovációs központok erősítenék egymás között a közvetlen kapcsolatrendszerüket. E célok megvalósítása szempontjából elsődleges érdek, hogy az Európai Területi Együttműködések Magyar-Román Határ Menti Programjának, illetve a Dél-Kelet-Európai Együttműködési Programjának keretében kínálkozó pályázati lehetőségeket a lehető legszélesebb skálán használják ki a partnerek.

A válság hatására az utóbbi időben mutatkozó kedvezőtlen tendenciák megváltoztatása érdekében az Észak- és Dél-alföldi régió, Tisza-tavi Marketingigazgatóságok, illetve a Magyar Turizmus Zrt. kolozsvári külképviselete célzott, intenzív marketingtevékenységet kívánnak kifejteni a román piacon.

http://www.demokrata.hu/napi-hir/magyar-roman-talalkozo-gyulan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése