2010. november 28., vasárnap

Könnyítések az új TDM-pályázatokban

Több könnyítést is tartalmaznak a 2011. január 15-én megnyíló új TDM-pályázatok, csökken a kötelező önrész mértéke, gyorsabban juthatnak majd pénzükhöz a nyertesek, és Budapesten is alakulhat TDM-szervezet – ígérte Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának ülésén. A megpályázható összeg 4,7 milliárd forint.

Újdonság, hogy a helyi és a térségi pályázatok egyidőben jelennek meg január 15-én, kiemelt támogatási cél a termékfejlesztés és az oktatás/képzés. Könnyítés, hogy az önkormányzatoknak a korábbi 60 százalékkal szemben csupán 40 százalékos önrészt kell garantálniuk. Csak regisztrált szervezetek pályázhatnak, az on-line regisztrációt december 15-én nyitja meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. Budapest számára jó hír, hogy immár a fővárosban is alakulhat TDM-szervezet. Szintén újdonság, hogy nem korlátozzák a beadási határidőt hat hétre, a pályázatok befogadása folyamatos lesz.
A kormány elkötelezett az elbírálás és a kifizetések felgyorsítása mellett, a jelenlegi infrastruktúrával is három hónapra lehet csökkenteni az eddigi hat hónapos átfutási időt, de a cél az, hogy akár 30 nap alatt hozzájussanak a pályázók az elnyert támogatáshoz – mondta a helyettes államtitkár. Eldőlt, hogy országosan egy TDM informatikai rendszert vezetnek be.
Meglepő bejelentést tett a bizottsági ülésen a TDM-pályázatokban eddig legaktívabb észak-magyarországi régióval kapcsolatban Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP): az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként azzal a kezdeményezéssel fordult a kormányzathoz, hogy 2011 első felében ebben a régióban ne írjanak ki új TDM-pályázatot, mert szeretnék elemezni a már megalakult TDM-ek működési tapasztalatait és ahhoz igazítani a további pályázatokat, valamint sok helyen lelassultak vagy még el sem kezdődtek a tervezett fejlesztések. Azt is megtudtuk: a régió az elnyert 600 millió forint értékű TDM-támogatásból eddig mindössze 172 millió forinthoz jutott hozzá.

http://www.turizmus.com/cikk/index/K%C3%B6nny%C3%ADt%C3%A9sek%20az%20%C3%BAj%20TDM-p%C3%A1ly%C3%A1zatokban?CAKEPHP=18a5a240357613a88bbf71952e4f3851

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése