2010. november 28., vasárnap

Bizonyíték nélkül nincs egészségipar

Már a pályázatalkotásnál tart az Új Széchenyi-terv egészségipari programja. Megtudtuk: támogatni fogják a piackutatásokat, a magyar gyógyvíz kedvező hatását bizonyítani hivatott tudományos kutatásokat, és a közforgalmú kikötőépítést is.

Elkezdődtek a szakmai konzultációk, miután beérkeztek a javaslatok az Új Széchenyi-terv egészségipari tervezetéhez. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tegnap egy fővárosi szakmai fórumon kifejtette: az új pályázatokat gyorsan, legfeljebb harminc napon belül elbírálják majd. Egyelőre pontos keretek nem lettek meghatározva, vagyis még nem dőlt el, hogy az ezermilliárd forintos keretből mire, mennyi jut, és az uniós forrásokat mennyivel egészíti ki az állam.

A Gyógyító Magyarország néven meghirdetett egészségipari fejlesztések a hazai gyógy-, termál- és ásványvízkészlet komplex felhasználását célozzák. A pályázatoknál az összefogásra épülő, helyi márkaépítésre alapozók előnyt élveznek. Az új alapokra helyezett fejlesztések egyben azt is jelentik, hogy mindennek a helyi vállalkozók, gyógyfürdők, egyetemek, kórházak, és kutatóintézetek közös munkájából kell létrejönnie, illetve azon kell alapulnia.

Súlyos fogyatékosságot igyekszik az új turizmusirányítás orvosolni, méghozzá a tudományos kutatások hiányát. Ezek, pontosabban a magyar gyógyvíz gyógyhatásának igazolása nélkül befektetőket sem lehet találni a fejlesztésekhez. Nem kis terv, és nem is rövid távú egy olyan magyar kozmetikai márka létrehozása, ami a gyógyvízen alapul, és a Vichyhez hasonlóan világszerte ismert. És vonzó, olyannyira, hogy a pozitív országimázshoz jelentősen hozzájáruló termékért a célközönség fizetni is hajlandó.

A formálódó pályázati kiírásokban – mint azt a helyettest államtitkártól megtudtuk –, szerepel majd turisztikai ajándéktárgyak készítésének támogatása, sőt egy zarándokút kiépítése is. A minden témát felölelő támogatási rendszer a munkahelyteremtés lehetőségét, és a fenntarthatóságot is figyelembe veszi: utóbbi hivatott garantálni, hogy ne egymással versengő, hanem egymást erősítő szolgáltatások épüljenek ki egy-egy régióban.

A korábbi fürdőépítések után most nem a víz lesz a támogatások bázisa, hanem a kiegészítő szolgáltatások, például a gyógyiszap, és a gyógybarlangok lehetőségeinek kiaknázása. Zöldmezős beruházásként kizárólag az új és speciális fejlődési irányt jelentő ötleteket pénzelik majd. Ilyennek számíthat a gyermek- és sportrehabilitáció, vagy az idősekre szabott gyógyturisztikai otthonok, illetve diagnosztikai centrumok kialakítása.

A gyógyító ország nem szanatóriumországot jelent – hangsúlyozták a szakértők, hozzátéve, az sem cél, hogy olcsósága miatt legyen népszerű a magyar gyógyászat. Az unió soros elnöksége ugyanakkor jó alkalom lehet arra, hogy az európai egészségbiztosítóknál elérjék a külföldi kezelések igénybevételének megkülönböztetéstől mentes támogatását.

http://nol.hu/lap/gazdasag/20100925-bizonyitek_nelkul_nincs_egeszsegipar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése