2010. augusztus 31., kedd

http://www.vilaggazdasag.hu/vallalatok/turizmus/turizmus-meg-van-lejjebb-325989

VÁLLALATOK / TURIZMUS
Turizmus: még van lejjebb|Utolsó módosítás: 2010. 8. 31. 05:00|Vállalatok » Turizmus

A Széchenyi rekreációs kártya 2012-re teljesen felválthatja az üdülési csekket – mondta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Az elektronikus alapú rendszerre történő váltás elmondása szerint azért nem történhet meg előbb, mert annak kiépítése s az üdülési csekk kivezetése időigényes folyamat. A minisztérium jelenleg számításokat végez arról, hogy az új rendszer bevezetése és a keretösszeg tervezett megemelése milyen hatást gyakorol majd a költségvetésre. A sajtóban korábban megjelent tervek szerint gazdaság teljesítményének függvényében szeretnék a jelenlegi 73 500 forintos keretet két-három éven belül százezer forintra emelni.
A hazai turizmusról Horváth Endre elmondta: még nem értük el a mélypontot, az első fél évben nincs nyoma a fellendülésnek, a kereskedelmi szálláshelyek első hathavi bevétele bruttó 100 milliárd forinthoz közelített, ez 1,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A vendégek és a vendégéjszakák száma mindazonáltal minimálisan, egy százalékkal nőtt. Szerinte hazánknak nagyon gyorsan új piacok felé kell mozdulnia, amennyiben a legfontosabb küldő piac, a német továbbra is gyengül (a Németországból érkező turisták vendégéjszakáinak száma az év első felében 6 százalékkal csökkent az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva).
A nemzetközi kereslet alakulásának és motivációjának felmérése érdekében egyébként a tárca több országban s belföldön is piackutatást indít szeptember–októberben, hogy a potenciális turisták érdeklődési körét és igényeit feltérképezzék. A KSH statisztikája alapján a helyettes államtitkár mindenképpen új turizmusstratégia kialakítását tartja szükségesnek, ugyanis az eddigi csupán a vendégéjszakák számának növeléséhez volt elegendő, a bevételek bővítéséhez nem. Hangsúlyozta, hogy a Széchenyi-tervben prioritást élvez a turizmus, ezen belül is az egészségturizmus, a területen belül a várólisták, a kihasználatlan kapacitások és a külföldi igények összehangolását nevezte fontos feladatnak. A részletek kifejtése nélkül elmondta, hogy a válság miatt nehézségekkel küzdő szállodák helyzetének rendezésére hónapok óta keresik a megfelelő eszközöket a Magyar Szállodaszövetséggel együttműködve.
Lapunk kérdésére az államtitkár közölte: folyamatosak az egyeztetések a szakmai szervezetekkel, szolgáltatókkal arról, hogyan lehetne az adórendszert úgy alakítani, hogy az kedvezzen a turizmusnak, de konkrét intézkedésekről csak az őszi viták során születhet döntés, így jelenleg még nem lehet tudni, milyen változások várhatók e tekintetben januártól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése