2010. augusztus 31., kedd

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/egeszsegturizmussal-az-orvosok-elvandorlasa-ellen.html

Egészségturizmussal az orvosok elvándorlása ellen
Dobozi Pálma 180 perc - 2010.07.15. 10:16

Tavaly hat és félmillió vendégéjszakát töltöttek nálunk az egészségturisták. Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy az ország egyedi adottságait összefüggő szolgáltatáscsomagokkal kell kihasználni, a cél, hogy ne az orvosok menjenek külföldre, hanem a gyógyulni akarók jöjjenek hozzánk.



Hallgassa meg a 180 perc összeállítását!

Százezres nagyságrendben érkezik Magyarországra évente egészségturista, aki például azért jön, hogy olcsóbban kezeltesse a fogait, mint odahaza. Tavaly hat és félmillió vendégéjszakát töltöttek nálunk a hasonló célból érkező külföldiek. A fogturisták egyes számítások szerint ma már több pénzt – évi körülbelül ötvenmilliárd forintot – hoznak Magyarországra, mint a gyógy- és wellness szolgáltatások miatt érkezők. A becslés az ismert kórházvezetőket és közgazdászokat tömörítő Egészségügyi Baráti Társaságtól származik. A szervezet azt próbálja tanulmányokkal alátámasztani, hogy az egészségügy nemcsak viszi, hanem hozhatja is a pénzt. Márpedig az egészségipar fellendítésében nagy szerepe lehet a gyógyturizmusnak – hangsúlyozza a társaság egyik alapítója, Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke.

Ő azt mondja, a közkórházak is fogadhatnának külföldi betegeket, ez lendítene az intézmények anyagi helyzetén. Vannak ugyanis szabad kapacitások, például a CT- és az MR-diagnosztika területén. „Ne a magyar orvosok és a nővérek menjenek ki külföldre a jobb bérezés reményében, hanem ezzel a lehetőséggel biztosítsunk többletjövedelmet a számukra” – fogalmazott. Ahhoz ugyanakkor, hogy a külföldi betegek szervezettebben jöjjenek, központi kormányzati elhatározásra van szükség Rácz Jenő szerint.

Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: látható, hogy valamennyi érintett szakma kész az összefogásra, a cél pedig, hogy 2015-re „gyógyító Magyarország” legyünk. Az államtitkár alapvetőnek nevezte, hogy egyedi termékeket, hungarikumokat fogjanak össze szolgáltatáscsomagokba. Az egészségturizmus hungarikuma például a súlyfürdő, illetve az is, hogy víz alatti EKG-val akár egy keringési betegségtől szenvedő páciens is részt vehet olyan kúrákban, amelyek a világ más részein nem elfogadottak. „Rengeteg egyedi adottságunk van” – hangsúlyozta, hozzátéve: „az orvosexport helyett szolgáltatásexportot kell csinálni”, azaz a cél az, hogy ne az orvosok menjenek külföldre, hanem a betegek jöjjenek ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése