2011. április 20., szerda

Versenyképesség és fenntarthatóság az ETC-nél

Európai turisztikai versenyképességének növelése az elkövetkező évek egyik legfontosabb kihívása, hiszen a kontinens részesedése a globális turistapiacból a korábbi 80 százalékról 76-ra zsugorodott – derült ki a European Travel Commission budapesti elnökségi ülését követő, illetve a közgyűlését megelőző sajtótájékoztatón. A szervezet rendszeresen Brüsszelben tartja elnökségi üléseit, ám idén, a magyar EU-elnökségre tekintettel, elfogadták a budapesti meghívást.

A szervezet egyébként különböző alkalmakkor nem először jár Budapesten, s a magyar fővárosban rendezett események mindig sikeresek, Magyarország pedig kimondottan együttműködő partner – mondta az ETC elnöke, Petra Hedorfer. Az 1948 óta működő szervezet (amelyhez hazánk a keleti blokkból elsőként, 1990-ben csatlakozott) a hagyományos tengerentúli piacok mellett most kimondottan a BRIC-országokra (Brazília, Oroszország, India, Kína) fókuszál, most debütál weboldaluk, a www.visiteurope.com kínai verziója.

Horváth Endre, az NGM turizmusért is felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet a felelős turizmusra, amelyről hamarosan Budapesten rendeznek nemzetközi konferenciát. A május 12-13-i eseményről bővebb információk a www.tourism2011budapest.eu oldalon olvashatók.
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint a szerda délelőtti elnökségi ülésen felvetődött, hogy a BRIC-országok mellett az Arab-öböl térségét is fel kellene venni a kiemelt küldőpiacok közé. A javaslat komoly támogatottságra talált. Felvetődött továbbá az európai vízumok kiadásának kérdése is, és a kínai beutazók számának növelése: a statisztikák szerint ugyanis az ázsiai országból éves szinten 40 millióan utaznak külföldre, ám mindössze egymillióan érkeznek kontinensünkre, ezt a számot mindenképpen emelni kell.

Szerkesztőségünk kérdésére, mely szerint vajon miként tudnak összefogni mindazon turisztikai hivatalok, amelyek egyébként egymás turistáinak elcsábításán, illetve a belföldi utazók otthon tartásán dolgoznak, Petra Hedorfer leszögezte: ezek a látszólagos konfliktusok nem hátráltatják a közös munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése