2011. március 21., hétfő

Belgazdaságért Felelős Államtitkárság

Turizmus

A turizmus a magyar gazdaság egyik meghatározó szolgáltató ágazata, mind a GDP-hez való hozzájárulás, mind a foglalkoztatás vonatkozásában. A kormányprogramban, illetve az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott cél, az 1 millió új, adózó munkahely megteremtéséhez az ágazat nagyban hozzájárul.

A gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési szemponton túl a turizmus elősegíti a helyi hagyományok fennmaradását, a kulturális és természeti értékek bemutatását, javítja az országról kialakult képet, és jelentős szerepe van az elmaradott térségek felzárkóztatásában, a vidéki népesség megtartásában is. A turizmus állami irányítása elsősorban az ágazat fejlesztési stratégiájának megalkotását, jogszabályi- és közgazdasági környezetének alakítását, valamint nemzetközi kapcsolatrendszerének ápolását, működtetését jelenti.

E szervezeti egység látja el továbbá a nemzeti turisztikai marketingszervezet, a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyeletét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve részt vesz az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország - Egészségipari programjához kötődő pályázati rendszer kialakításában, valamint a turisztikai célú hazai költségvetési források felhasználásának meghatározásában.


Kereskedelmi politika

Feladata a kereskedelempolitika koncepció kidolgozása, s az ahhoz kapcsolódó cselekvési program elkészítése. Elemzi és vizsgálja a kereskedelmi folyamatokat, végrehajtja a kereskedelemmel összefüggő feladatokat, s kapcsolatot tart fenn a szakmai és civil szervezetekkel, a kereskedelmet érintő kérdésekben. Ennek érdekében működteti a Kereskedelmi Tanácsot. Előkészíti a kereskedelmet, a reklámtevékenységet, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, továbbá a közraktárakat, valamint a vásárokat, piacokat és bevásárlóközpontokat érintő jogszabályokat. Részt vesz az EU belső piacot, továbbá a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmát érintő munkacsoportjainak munkájában.


Fogyasztóvédelem

A Fogyasztóvédelmi Osztály feladata a fogyasztóvédelmi tárgyú jogi szabályozás előkészítése, a Kormány fogyasztóvédelmi politikája koncepciójának, annak végrehajtásához szükséges intézkedési terv kidolgozása, a végrehajtás figyelemmel kísérése. Kidolgozza továbbá a fogyasztási cikkek piacfelügyeletének stratégiáját, az intézményrendszer fejlesztési irányait, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szakpolitikai irányokat, cselekvési és szakmai programokat.

Működteti a Fogyasztóvédelmi Tanácsot, kapcsolatot tart az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságával, gondoskodik továbbá a hazai Európai Fogyasztói Központ működtetésével kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáról. Ellátja a fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel kapcsolatos tervezési, szabályozási, támogatási és fejlesztési feladatokat. Többek között gondoskodik a fogyasztóvédelmi pályázati felhívás elkészítéséről és közzétételéről, a pályázókkal kötendő szerződések megkötéséről, részt vesz a pályázatok bírálatában.

A békéltető testületekkel kapcsolatban gondoskodik a békéltető testületek támogatására vonatkozó szerződés előkészítéséről, a szerződés megkötéséről, valamint a szakmai beszámolók véleményezéséről. Európai Uniós feladati körében részt vesz a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos EU jogszabályok kialakításában, képviseli a Kormányt az EU különböző munkacsoportjaiban, szakbizottságaiban, az OECD ülésein. Ellátja az EKTB fogyasztóvédelemért felelős szakértői munkacsoportjának vezetését, kidolgozza a fogyasztóvédelmet és piacfelügyeletet érintő európai uniós támogatási programokat, és figyelemmel kíséri azok megvalósulását.

1 megjegyzés: