2010. november 10., szerda

Csökken a TC, nőnek a közvetlenül turizmusfejlesztésre fordítható források

Az Országgyűlés Sport és Turizmus bizottsága november 10-i ülésén a honatyák a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról tárgyaltak. A Jobbik nevében Zakó László alelnök elmondta: a javaslatot nem támogatják, ennek egyik okaként pedig azt jelölte meg, hogy bár a kormány húzóágazatként deklarálja a turizmust, az ágazat súlyát a költségvetés számai a legkevésbé sem adják vissza.

A szocialista honatya, Pál Béla pedig úgy fogalmazott: egyik szemük sír, a másik nevet. Miközben ugyanis a sport terület egyértelmű nyertese a jövő évi költségvetésnek, a tavalyihoz képest közel 400 millió forinttal csökken a nemzeti marketingre fordítható források fedezetéül szolgáló Turisztikai Célelőirányzat kerete, és változatlanul egy forint marad az idegenforgalmi adóforintokhoz nyújtott költségvetési kiegészítés. Ismerve ugyanakkor a 3%-os hiánycél tartásának kényszerét, lemondanak a TC-keret emelését célzó módosítók benyújtásának kezdeményezéséről - illusztrálva, hogy „nem az üléspontjuk határozza meg az álláspontjukat”. Pál Béla ugyanakkor megjegyezte: frakciójuk a költségvetésben rejlő bevételi kockázatok miatt a büdzséről szóló törvényjavaslat vitára való alkalmasságát nem támogatják.
A kormánypártok részéről Lasztovicza Jenő azt hangsúlyozta, hogy a közvetlenül turizmusfejlesztést szolgáló források nagyságrendileg, csaknem 10 milliárd Ft-tal növekedhetnek jövőre csak az uniós finanszírozású regionális operatív programok révén, s ezzel az ágazat céljait szolgáló költségvetési források megközelítik a 25 milliárd Ft-ot. Az ugyancsak fideszes Hadházy Sándor kifejtette: a Magyar Turizmus Zrt. költséghatékonyabb működtetésével azonban a marketingre fordítható források növelhetők a TC 386 millió Ft-os mérséklődése ellenére is, és ugyancsak a marketingre fordítható összegek növekedését eredményezi a TDM-rendszer további kiépülése.
Végül 5 ellenszavazat mellett a költségvetésről szóló törvényjavaslat megkapta a szakbizottság támogatását.

http://www.turizmus.com/cikk/index/Cs%C3%B6kken%20a%20TC,%20n%C5%91nek%20a%20k%C3%B6zvetlen%C3%BCl%20turizmusfejleszt%C3%A9sre%20ford%C3%ADthat%C3%B3%20forr%C3%A1sok?CAKEPHP=f8faa18cf946c8dea98076777b0a27ac

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése