2011. március 24., csütörtök

A tavalyi szezonról és tennivalókról a parlamenti bizottság előtt

A Parlament Sport- és Turizmusbizottsága március 23-i ülésén többek között tájékoztatót hallgatott meg a honatyák a 2010. évi turisztikai szezon értékeléséről. Az idei kilátások kapcsán megtudhattuk, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya kormányrendeletének tervezete túljutott a tárcaközi egyeztetéseken és hamarosan a kormány elé kerül.

Az első napirend előterjesztője, Horváth Endre helyettes államtitkár az elmúlt év turisztikai teljesítményét értékelve elmondta: tavaly már a turizmus lassú regenerálódásának lehettünk tanúi. Bizonyos forgalmi adatokban növekedés következett be, bár a kereskedelmi szálláshelyek 127,5 milliárd forintos bruttó szállásdíj bevétele tavaly is -1,3% csökkenést mutatott. Örvendetes viszont, hogy azon belül a gyógy- és a wellness szállodáké viszont nőtt. Az átlagárak és a RevPar mutatók és több más, a turisták komfortérzetét befolyásoló feltétel javítása érdekében azonban továbbra is sok még a tennivaló.

A szóbeli kiegészítésből és a képviselői kérdésekre adott válaszokból kiderült: ezek sorában a fogadókészség szempontjából igencsak fontos területeken a problémák feltárása terén történtek is előrelépések. A tárca például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal januártól közösen lép fel a túlszámlázások megszüntetése érdekében, elsősorban a taxi, illetve a vendéglátás területén. Sokat várnak az év végéig elfogadásra kerülő új Turizmus törvénytől, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésétől is. Utóbbiról annyi újdonságot lehetett megtudni, hogy a bevezetéséhez szükséges kormányrendelet túl van a tárcaközi egyeztetésen és csak arra vár, hogy a kormányülés elé kerüljön. Elfogadásától további három hónap kell az új cafetériaeszköz bevezetéséhez. A helyettes államtitkár szerint a várva várt növekedéshez, a kínálat megalapozásához egyelőre hiányzó keresletoldali felmérések beindítása is napirenden van, illetve szükséges lesz a vonzerőleltár frissítése is, az egészségturisztikai prioritások miatt különös tekintettel az orvosi kínálat piacosítható kapacitásainak felmérésére. A vendéglátás, a falusi turizmus területén is előrelépést hozhat a szolgáltatókra nehezedő bürokrácia enyhítése, melynek kapcsán biztató egyeztetések zajlanak a földművelési tárcával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése