2011. március 4., péntek

Buli- helyett egészségturizmusra rendezkedik be a Balaton

Miközben a TUI szerint a Balatonon elégtelenek az egészségturizmus fogadási feltételei, nem csak az Új Széchenyi-terv, hanem a csütörtökön nyílt fővárosi Utazás kiállítás is az egészségturizmust állította a középpontba.

Szatmáry Kristóf turizmusért is felelős belgazdasági államtitkár azt mondta a megnyitón: a kormány stratégiai ágazatnak tartja a turizmust, nemcsak azért, mert sok munkahelyet teremt, hanem azért is, mert a külföld számára az ágazaton keresztül lehet bemutatni az ország jó adottságait, sokszínűségét.

Hozzátette: számos intézkedést tervez a kabinet az ágazat versenyképességének a javítása érdekében. Példaként említette az Új Széchenyi-terv pályázatait, a Széchenyi Pihenőkártyát, valamint az év második felében elkészülő turizmustörvényt.

A tévedések elkerülése végett: szanatóriumország nem akarunk lenni. Ezt hangsúlyozta Horváth Endre helyettes államtitkár is, Hoffmann Henrik, a siófoki Fürdőegylet elnöke szerint pedig a balatoni régióba mindig az egészségmegőrzéssel járó aktív pihenéssel fognak csábítani.
– A gyógyulni vágyók Hévízre mennek, ott ez a profil, a rekreációra pedig már most is felkészültek a régió vendégvárói – mondta portálunknsk Hoffmann a turisztikai vásár siófoki standjáról, melyet idén éppen Siófok Vital szlogennel népszerűsítenek.

A fürdőegyleti elnöktől azt is megkérdeztük: kell-e kongatni véleménye szerint a vészharangot amiatt, hogy – ahogyan azt Kolber István somogyi MSZP-s honatya e heti sajtótájékoztatóján kiemelte – a Balaton nem szerepel az Új Széchenyi-tervben?

– Nem, mert további szálláshelybővítésre valóban nincsen szükség – felelte Hoffmann Henrik. – Nem ezt az időszakot éljük, most éppen egyes szállodák bezárnak a régióban a gazdasági válság miatt. Programbővítés kell, ami benne van a tervben és a meglévő szálláshelyek korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére van szükség, amire szintén lehet pályázni. Szállodaigazgatóként magam is pályázni fogok, energiaracionalizálásra, a zöldenergiák felhasználására. Az így felszabaduló költségek révén új munkahelyek jöhetnek létre.

Arról, hogy a balatoni régió mennyire felkészült az egészségturizmusra, egyéni véleménye van a világ egyik legnagyobb utazási irodáját, a TUI-t idehaza képviselő Kosárszky Tibornak.
– Az egészségturizmus valóban kitörési pont lehetne – így a TUI magyarországi szolgáltatási igazgatója. – Vital-katalógusunkban a wellness orientációjú szolgáltatók szerepelnek, de restelkednem kell, hogy több magyar szálloda nem tud megjelenni, mert nem teljesíti a feltételeket. Ennél lehangolóbb a megjelenés a magasabb kategóriájú Vitalissimo-katalógusban: csak egy hévízi gyógyszálloda ajánlata található. Pedig viszonylag kis befektetéssel jelentős forgalomnövekedést tudnánk elérni a német piacon, ahol jól ismernek minket.

Merthogy a német vendégek nagyon hiányoznak a Balaton mellől, tavaly is tovább csökkent a számuk és csak sovány vigasz, hogy közben nőtt például az oroszoké. Dani Barbarától, a balatoni regionális turisztikai marketing iroda igazgatójától megtudtuk: ők már az új prioritások, az új kormányzati szándékok mentén kínálják a magyar tengert.
– A természetes vízkincs, a gyógy- és egészségturizmus került a középpontba – magyarázta. – A rekreációs- és wellness szolgáltatások egész évben elérhetők és egyre több helyen. Az üdülőkörzet 169 szállodájából már 38 négy-, vagy ötcsillagos.

A reménybeli német vendégeket most éppen stuttgarti és müncheni internetes és rádiókampánnyal próbálják a Balatonra csalogatni.
Magyarósi György, a hajdani Somogy megyei idegenforgalmi társaság, a Siotour egykori kereskedelmi vezetője amondó: nem kell sok ahhoz, hogy a Balaton egészségturisztikai fellegvár legyen.
– A szálláshely-kapacitás megfelelő, a kereskedelmi, vendéglátóipari hálózat rendelkezésre áll; rendezvényszervezés, szolgáltatások is a két kezelés közötti idő eltöltésére. Egészségturisztikai szakemberképzés területén is egyedüli adottságokkal bírunk, az orvosi-egészségügyi szakmai háttér ugyancsak adott. Állítom: nem csak szezont hosszabbítana ez az ágazat, hanem vállalkozások százait, munkahelyek ezreit hozná létre. De elmozdulás lehetne abban is, hogy ne Magyarország legyen Európa egyik legkevésbé egészséges nemzete. Ezért is össztársadalmi érdek ennek a fejlesztése és nem a buliturizmusé!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése