2011. február 18., péntek

Civilek a Balaton Fejlesztési Tanácsban

Tagsági és szavazati jogot kapott a kamarák és a balatoni civilek egy-egy képviselője az eddig minisztériumok, régiók és kistérségek képviselőiből álló Balaton Fejlesztési Tanácsban (BFT), amelynek pénteki, siófoki ülése döntött a Mozdulj, Balaton! szabadidős sportprogramsorozat idei támogatásáról is.

Igen nehéz év elé néz mind a BFT, mind a munkaszervezete, amely a tervek szerint a korábbi évhez hasonlóan 50 millió forint állami támogatást kap, valójában várhatóan 45 millió forintnyi támogatásban részesül a működéséhez – mondta Bóka István, a BFT elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője. A tanácsnak 10-15 millió forintnyi többletbevétel elérésére kell törekednie a biztonságos működéséhez, rendezve egyebek közt a tagdíjhátralékokat – tette hozzá. Mint kifejtette, az idén nincsenek a BFT-n keresztül, illetve közreműködésével felosztható pénzek, viszont az uniós forrásokban lesznek balatoni turisztikai keretek. Ez a 2011/13 közötti időszakban egy 6 milliárd forintos, részben turisztikai attrakciókra, részben a TDM-ek (helyi turisztikai szervezetek) céljaira felhasználható keretet jelent.

A tanács a pénteki ülésén megszavazta a szervezet idei 67 millió forintos költségvetését, amelyben a saját működési kiadásai mellett kiemelt szerepet kapott a Mozdulj, Balaton! szabadidős sportprogramsorozat további támogatása. A BFT tagsága bár egyhangúlag kiállt a nyaranta közel 40 ezernyi embert megmozgató programsorozat mellett, idén a korábbi éveknél jóval csekélyebb összeggel tudja csak támogatni azt. A tanács döntött arról is, hogy miután tavaly év végén lejárt a tó körüli régiók közbiztonsági tanácsadó testületének mandátuma, a munka a BFT keretein belül folytatódik tovább a korábbi vezető, Jamrik Péter közbiztonsági tanácsossá történő kinevezésével.

Az ülésen Bóka István beszélt arról is, hogy a kiemelt balatoni üdülőkörzetnek égető szüksége lenne régiós TDM szervezetre, ezért kezdeményezi a kormányzat felé, hogy írjanak ki ennek megvalósítását segítő pályázatot. A BFT elnöke szólt arról is, hogy a Széchenyi-pihenőkártya sokkal jobb rendszernek ígérkezik, mint az üdülési csekk, ezért fontos lenne, hogy a kormány mielőbb döntsön a bevezetéséről. „Az új rendszert április közepére ki kell dolgozni, hogy időben élni tudjanak vele az emberek, mert nagy csapás lenne a belföldi turizmusra a késlekedés” – fogalmazott a BFT elnöke.

Bóka István üdvözölte, hogy a nemzetgazdasági tárca után a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) is államtitkári szinten képviselteti magát a jövőben a BFT-ben. Mint azt Halász János, a NEFMI parlamenti államtitkára az MTI-nek kifejtette, személyes jelenléte azt jelzi, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja a fejlesztési ügyeket, köztük a Balaton ügyét. A NEFMI öt ágazatot – sport, egészségügy, oktatás, kultúra és szociális ügyek – átfogó tárca, amely területek mindegyike ezer szállal kapcsolódik a Balatonhoz és annak intézményeihez – tette hozzá.

Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketingigazgatóságának vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt évben 4 százalékos vendégszám- és 6 százalékos vendégéjszakaszám-csökkenést szenvedett el az ország második legnagyobb turisztikai desztinációjának számító balatoni üdülőkörzet. Jó hír a rosszban, hogy a lehangoló főszezoni adatokon sikerült az év utolsó hónapjaiban javítani, az őszi, téli hónapokban népszerűbb volt a Balaton, mint korábban. Az üdülőrégió 169 szállodával rendelkezik, amelyből 38 négy-, illetve ötcsillagos szálloda. A több mint 70 ezer kereskedelmi szálláshely mellett 120 ezerre tehető a magánszállások szálláshelyeinek a száma, amelyek jobb kihasználására kell törekedni, élve a térség kitűnő adottságaival, kulturális értékeivel és fejlődő programkínálatával – mondta a szakember.

Az üdülőövezet tavalyi vendégkörének 74 százalékát a belföldiek adták, Németországból érkezett a legtöbb külföldi vendég, és számottevően emelkedett az orosz turisták száma. Az igazgató beszámolt a turizmus idei prioritásairól, és a Magyar Turizmus balatoni térséget szolgáló marketingtevékenységről is.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése