2011. január 18., kedd

Idegenvezetők közgyűlése, napirenden a rendeletmódosítás

http://www.turizmus.com/cikk/index/6/10002/turizmus_hirek/9161?CAKEPHP=2c480ffa9bca22b7464b4bb3a7a7e3b9

Éves közgyűlését tartotta január 17-én a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége. A 250 tagú szakmai érdekképviselet tagjai szép számban gyűltek össze az eseményt vendégül látó telki Globall Football Park & Sporthotelben, ahol több szakmai szervezet is képviseltette magát, köztük a MUISZ, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT) és az SZVT Turizmus Szakosztályának Idegenvezetők Klubja.

A szövetség meghívását elfogadta Molnár József, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. (BTSZK) ügyvezetője, s a közgyűlésen előadást tartott Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Főosztályának vezetője is.

Molnár József köszöntőjében elmondta: szoros együttműködésre készül az idegenvezetőkkel, kijelentette: a hamarosan megalakuló budapesti TDM-et elképzelhetetlennek tartja a MISZ részvétele nélkül. Nemes Andrea, az NGM Turizmus főosztályának vezetője prezentációjában több téma mellett kitért az ágazatot érintő jogalkotó munkára is. Mint elmondta, várják az idegenvezetők tevékenységét szabályozó rendelet küszöbön álló módosítása, az idegenvezetők OKJ-s szakképzésének felülvizsgálata, valamint a Turizmus törvény előkészítése kapcsán az idegenvezetők észrevételeit, javaslatait. Ezzel kapcsolatban a főosztályvezető elmondta: érzékelik a problémákat, a szakmának főként a jogosulatlan idegenvezetés elleni fellépés hatékonyságának megteremtése és a fekete tevékenységért kiszabható bírság felemelése iránti igényét, mellyel kapcsolatban megértéséről biztosította a jelenlévőket.

Bálint Zoltán elnöki beszámolójában kitért arra, 2010-es év legfontosabb feladatának a MISZ tagok munkához segítését tekintette a szövetség, melynek legfőbb eszköze a szervezet honlapja (www.idegenvezetes.hu). A tavalyi év folyamán jelentősen erősítették kapcsolataikat a társzervezetekkel , így például együttműködési megállapodás aláírására került sor a NIT-tel, az SZVT-vel és a BKIK-val. Az elnök szerint az idei év kiemelkedő témája a 2009-ben életbe lépett idegenvezetői jogszabály módosításában való részvétel lesz. A jogszabály legnagyobb hiányossága a fekete idegenvezetés elleni fellépés, nemcsak a hazai, de a külföldi kontárokkal szemben is meglehetősen elégtelen. Módosítási javaslataihoz a MISZ felhasználná a különböző országok idegenvezetői szervezeteinek tapasztalatait, gyakorlatát. Bálint Zoltán a 2011. évi tervekről szólva elmondta: fontos törekvésük, hogy a magyar EU-elnökség lehetőségeit kiaknázzák a szakma számára, és együttműködésre készülnek a Tourinform-hálózattal. Vizsgálják a pályázati lehetőségeket, többek között a továbbképzések, illetve az idegenvezetői tevékenység ellenőrzésében való részvétel szélesítése, valamint a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás megkönnyítése érdekében.

A közgyűlés résztvevői meghallgathatták Antalóczy Györgyné összefoglalóját a 2011-es adóváltozásokról, valamint a szövetség gazdálkodásáról, idei pénzügyi tervéről szóló beszámolót. Utóbbiakat Bálint Zoltán elnöki beszámolójával együtt elfogadta a grémium.
Bálint Zoltán arról is tájékoztatott: a szakmai gondokról, melyekről korábban már levélben tájékoztatta Horváth Endre turizmusért is felelős helyettes államtitkárt, január 20-án személyes találkozón is módja lesz beszámolni. Mindehhez a közgyűlést záró hozzászólások is bőven szolgáltattak muníciót az elnöknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése